Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Dewael kondigt zelfde initiatief een tweede keer aan (16/06/05)

Helga Stevens coördineerde vorige week het initiatief om in alle provincieraden een N-VA-mandataris een vraag te laten stellen over de modernisering van de alarmsystemen die de bevolking moeten waarschuwen bij grote rampen.

Tegelijkertijd stelde Patrick De Groote in de Kamer hierover vragen aan minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael.

Patrick De Groote en Helga Stevens willen hiermee bereiken dat er voortaan ook gebruik gemaakt zou worden van moderne technieken als gsm en cell broadcast bij het alarmeren van de bevolking. De traditionele middelen (radiobericht, radiowagens, ) zijn immers ontoereikend voor het bereiken van doven en slechthorenden, een omvangrijke groep mensen die door het stijgend aantal bejaarden eerder toeneemt dan afneemt.

Na een eerdere vraag van Geert Bourgeois in maart 2004, liet Patrick Dewael reeds weten dat het systeem binnenkort zou geïmplementeerd worden. Vandaag, meer dan een jaar later en uit zijn slaap ontwaakt door het initiatief van de N-VA, kondigt de minister dit opnieuw aan. Of het er nu echt snel zal komen, valt evenwel te betwijfelen. De noodzakelijke regelgeving is nog niet volledig rond, de gesprekken met de gsm-operatoren en het BIPT over de praktische uitvoering moeten nog beginnen en er is nog totaal geen zicht op het financiële aspect van de zaak.

Voor Dewael is dit echter allemaal geen probleem. Hij kondigt opnieuw met de nodige grootspraak hetzelfde initiatief aan, laat uitschijnen dat alles in kannen en kruiken is en neemt vervolgens als een volleerde leerling-tovenaar het applaus in ontvangst. Maar de VLD-exellentie vergeet dat hij voor een zeer kritisch publiek moet optreden. Het publiek wil geen gegoochel, maar resultaten. En zolang die resultaten er niet zijn, zullen wij dit dossier regelmatig terug onder de aandacht brengen.

Auteur:
Patrick De Groote, Kamerlid
Helga Stevens, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be