Gemeente Barneveld


Forensen- en toeristenbelasting op orde

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Barneveld van 2 juni jl. kwam het onderwerp forensen- en toeristenbelasting aan de orde n.a.v. een krantenbericht hierover in de lokale krant. Het beeld was ontstaan dat er een achterstand is bij het innen van deze belastingen en dat het innen van de forensenbelasting niet goed is georganiseerd. Dit beeld is onjuist.

Forensenbelasting Forensenbelasting moet je betalen voor een woning die niet je hoofdverblijf is maar waar je meer dan 90 dagen per jaar gebruik van maakt. Door een arrest van de Hoge Raad uit 2002 mag een gemeente deze belasting niet onderbrengen in de toeristenbelasting maar moet die apart worden geheven. Dit betekent dat gemeentes deze belasting niet door de camping- of vakantieparkexploitanten kan laten innen maar zelf de gebruikers moet aanschrijven.

In Barneveld heeft het heel wat voeten in aarde gehad om de adresbestanden hiervoor op orde te krijgen omdat de door de camping- en vakantieparkexploitanten aangeleverde adresbestanden niet altijd actueel bleken te zijn. Daarom heeft het achterhalen van de juiste adressen veel tijd gekost maar inmiddels wordt deze belasting weer binnen de reguliere termijn geïnd.

Toeristenbelasting Toeristenbelasting moet je betalen voor losse overnachtingen in de gemeente, bijvoorbeeld in hotels, pensions en op campings. De belasting wordt geheven van degene die onderdak biedt en deze exploitant mag vervolgens deze belasting doorberekenen aan zijn gasten.

Ook de toeristenbelasting kent geen achterstanden en wordt binnen de reguliere termijnen geïnd.

Mutatiedatum 14/06/2005