Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 16 juni 2005

Gemeenten laks bij aanpak van vieze lucht

De helft van de gemeenten met ernstige luchtvervuiling heeft nog geen plan gemaakt om dit probleem aan te pakken. Bij de steden die wel een plan hebben ontbreken concrete maatregelen of geld om maatregelen uit te voeren. Positieve uitzonderingen zijn Nijmegen en Tilburg. Dit blijkt uit een quick scan van Natuur en Milieu en zes provinciale Milieufederaties naar 37 luchtkwaliteitsplannen die eind 2004 beschikbaar waren.

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Niet voor niets zijn ook zij via Europese regelgeving verplicht om maatregelen te nemen om gezondheids-schade door luchtvervuiling te bestrijden.

Gemeenten kunnen vuile vrachtwagens weren, een goed fietsbeleid ontwikkelen, kiezen voor een schoon eigen wagenpark of schone bussen inzetten, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Dergelijke maatregelen ontbreken in de meeste gevallen echter nog. Veel gemeenten wijzen naar de rijksoverheid als het gaat om het stimuleren van roetfilters en snelheidsbeperkingen.

Natuur en Milieu en het netwerk van provinciale Milieufederaties stellen in een brief aan de staatssecretaris van milieu, Pieter van Geel, dat het rijk snel instrumenten moet ontwikkelen om onwillige gemeenten aan te pakken om alsnog snel de luchtkwaliteit te verbeteren.

Eind juni presenteren Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor rijk, provincies en gemeenten in de brochure 10 voor lucht.

Nadere inlichtingen:
Michel Jehae, persvoorlichting Natuur en Milieu, 06-14487427 Duco van Dijk, 06-43557579

Resultaten quick scan gemeentelijke luchtkwaliteitsplannen

Brief aan staatssecretaris Van Geel (16 juni 2005)