Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Mededeling conform CW art 34 lid 8

16-6-2005 12:00:00

Conform CW artikel 34 lid 8 deel ik U, mede namens de minister van Financiën, mee dat ik het nog resterende belang van 13,3% in de deelneming Eurometaal Holding N.V. heb verkocht.

Het betreft hier een deelneming in een onderneming die in 1895 als munitie- en wapenfabriek Artillerie Inrichtingen (AI) aan de Hembrug te Zaandam werd gevestigd. Deze maakte deel uit van de Stelling Amsterdam die ook qua springstoffen, munitie en wapenproductie gedurende een langdurig beleg zelfvoorzienend diende te zijn.

Om het bedrijf niet alleen afhankelijk te laten zijn van bestellingen door de Nederlandse defensie en om bij te kunnen blijven bij de snelle technische veranderingen werd het bedrijf in 1972 omgezet in een NV met een meerderheidsbelang van de Staat dat in verschillende stappen tot een minderheidsbelang is geworden.

In het jaar 1999 is overeengekomen om het nog resterende belang van 33,3 % aan de mede-aandeelhouder, het Duitse Rheinmetall DeTec Aktiengesellschaft, te verkopen in drie tranches, in 2000, 2003 en 2009. In het jaar 2002 bleek dat door de krimpende munitiemarkt een voortzetting van de munitieproductie te Zaandam economisch niet verantwoord was en in 2003 is de fabriek gesloten.

De Staat der Nederlanden heeft geconstateerd dat niet langer een publiek belang gediend is met deelname in het kapitaal van Eurometaal Holding N.V. Hierop volgend heeft de Staat zich op het standpunt gesteld tot versnelde vervreemding over te willen gaan van de tranche van 2009 en deze na overleg met de andere aandeelhouder in werking laten zetten.

Deze aandelen zijn tezamen met de voorlaatste tranche van 2003 nu geleverd aan de mede-aandeelhouder voor een bedrag van EUR 4.255.000. De opbrengst komt ten gunste van de staatsschuld. Met deze handeling eindigt meer dan honderd jaar staatsbemoeienis bij de munitieproductie te Zaandam.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE