Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

NAVO-defensieministeriële bijeenkomst in Brussel

16-6-2005 17:35:00

Met deze brief informeer ik u over de NAVO-defensieministeriële bijeenkomst, die op 9 en 10 juni jl. te Brussel werd gehouden. Belangrijkste onderwerpen waren de lopende NAVO-operaties, de NAVO-steun aan Darfur en het NAVO-transformatieproces. Het middagprogramma in Brussel bestond uit een Navo-Rusland Raad en een Navo-Oekraïne Commissie, waarbij respectievelijk minister Ivanov uit Rusland en minister Grytsenko uit Oekraïne aanwezig was. De ministeriële werd afgesloten op 10 juni, met een bijeenkomst van de Euro-Atlantische Partnerschapsraad. In deze brief wordt ingegaan op de uitkomsten van de verschillende vergaderingen in Brussel.

Prominent op de agenda stond de uitbreiding van de NAVO-operatie in Afghanistan. In de Kamerbrief (nog geen nummer) van 3 juni 2005 bent u geïnformeerd over het kabinetsbesluit een verdere bijdrage te leveren aan de stabilisering van Afghanistan en de strijd tegen het internationale terrorisme. Het is de intentie van de NAVO dat ISAF in de eerste helft van 2006 met 'stadium 3' van het uitbreidingsproces actief zal worden in de zes zuidelijke provincies van Afghanistan.

Mede namens mijn collega van Buitenlandse Zaken deel ik u mede dat ik naar aanleiding van het verzoek van de SG Navo heb aangekondigd dat Nederland mogelijkheden gaat onderzoeken om in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en Canada, en mogelijk met andere partners, een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van ISAF naar het zuiden van Afghanistan (stadium 3).

Defence Planning Comité
Tijdens de korte vergadering van het Defence Planning Commitee (DPC) werd bevestigd dat landen zich op de goede weg bevinden in de omvorming van hun strijdkrachten naar kleinere, uitzendbare eenheden, die ingezet kunnen worden voor alle expeditionaire missies. Er werd ook ruimte voor verbetering gesignaleerd: vooral op het gebied van gevechtsondersteuning en transport zijn er nog tekortkomingen. De lidstaten hebben toegezegd door te zullen gaan met de verbetering van hun eenheden en capaciteiten. Met ingang van oktober 2004 is de NRF operationeel, maar nog niet in staat alle operaties in het hogere geweldspectrum uit te voeren. In het kader van de NATO Response Force (NRF) werkt de NAVO toe naar het bereiken van volledige operationele capaciteit, uiterlijk in oktober 2006. In Brussel hebben de ministers bevestigd dat de NAVO hiervoor goed op schema ligt. Een belangrijke bijkomende functie van de NRF, die van verschillende kanten werd onderschreven, is die van katalysator voor de transformatie van de krijgsmachten. Dit houdt in dat de NRF in positieve zin bijdraagt aan de modernisering van de nationale krijgsmachten.

Navo-Raad van defensieministers

Operaties
In zijn openingspresentatie ging de Supreme Allied Commander Europe (Saceur), generaal Jones, in op de stand van zaken in de verschillende operatiegebieden. Met betrekking tot Kosovo was Saceur van mening dat de stabiliteit de afgelopen tijd aanzienlijk was toegenomen. De mate van interetnisch geweld was het laagst sinds 1999. Het gevoel van onveiligheid onder de bevolking was echter nog steeds hoog. De instabiliteit zou kunnen toenemen door intolerantie en slechte economische vooruitzichten voor de bevolking. Hoewel er dus beduidend minder incidenten plaatsvonden, was het voor de NAVO toch belangrijk oplettend te blijven. Met betrekking tot Afghanistan noemde Saceur het toenemend aantal getrainde Afghaanse troepen bemoedigend. Verdere voortgang van ISAF naar stadium 3 had de grootste aandacht. De VS, Nederland en Roemenië hadden troepen voor de verkiezingsondersteuning toegezegd. Andere landen moeten volgens Saceur verdere ondersteuning leveren, waaronder helikopters. Met betrekking tot Irak had de NAVO besloten, vanwege het belang van toenemende stabiliteit, vanaf september de locatie Ar Rustamiyah buiten de Internationale Zone in gebruik te nemen. Het daar op te richten Training, Education and Doctrine Centre is bedoeld voor stafcursussen aan militairen. Een punt van aandacht was de tekortkoming in de force protection die landen hadden toegezegd voor Ar Rustamiyah. De NAVO had er daarom voor gekozen de force protection civiel in te huren. Enkele landen merkten op dat de inhuur nodig was om de voortgang te behouden, maar dat het voor NAVO-lidstaten zaak was de benodigde troepen aan het eind van dit jaar zelf te gaan leveren.

In het kader van de NAVO-assistentie voor Darfur werd vooral het belang van goede coördinatie met de Afrikaanse Unie en de Europese Unie onderstreept. Een vertegenwoordiger van de Europese Unie was bij dit agendapunt aanwezig en maakte melding van de plannen van de EU. De SG Navo concludeerde dat de NAVO zich, in nauw overleg met de Afrikaanse Unie, zal richten op luchttransport en capaciteitenopbouw. Ik heb gemeld dat Nederland bereid is een bijdrage te leveren aan het luchttransport. Er wordt onderzocht wanneer Nederlandse toestellen hiervoor beschikbaar zijn.

Transformatie
In zijn openingsverklaring in het kader van NAVO-transformatie vroeg SG NAVO De Hoop Scheffer aandacht voor een geïntegreerde aanpak van verschillende onderwerpen. Het werk in het kader van de transformatie is essentieel, want het moet de randvoorwaarden creëren voor de uitvoering van operaties waartoe politiek wordt besloten. De voorzitter van het Militair Comité, generaal Kujat, vroeg daarom blijvende politieke aandacht van de ministers voor de transformatieagenda. Door duidelijke politieke richtlijnen uit te vaardigen, zou het Militair Comité in staat zijn snel militair advies te leveren, waarop de besluitvorming zou kunnen worden gebaseerd. Op deze manier kon de voortgang van de NAVO-transformatie worden verzekerd. Generaal Kujat wees daarbij op het belang van een hoge transparantie tussen de lidstaten, om vast te kunnen stellen wat er aan capaciteiten beschikbaar is en waar eventuele knelpunten liggen. Ik heb er in Brussel voor gepleit het werk in het kader van de transformatie actief voort te zetten en een duidelijke agenda op te stellen met vaste terugkoppelingsmomenten naar de ministers. Op deze manier kunnen de ministers sturing geven aan het proces.

Ik heb mijn interventie daarnaast geconcentreerd op het onderwerp usability. Tijdens de Top in Istanbul (juni 2004) hebben de NAVO-bondgenoten besloten de bruikbaarheid van hun eenheden (usability) te vergroten. Meer transparantie tussen de lidstaten maakt duidelijk welke capaciteiten beschikbaar, inzetbaar en ingezet zijn. Ik heb mijn collegas opgeroepen de activiteiten in het kader van usability met kracht voort te zetten, en te streven naar onderlinge vergelijkbaarheid. Door cijfers aan te leveren over de inzetbaarheid en de inzet van de landstrijdkrachten, krijgen landen beter inzicht in de eigen situatie en kunnen zij gericht werken aan de transformatie van hun krijgsmacht. De SG NAVO onderschreef mijn betoog voor onderling vergelijkbare cijfers, maar voegde er aan toe dat hierover in de NAVO nog geen volledige overeenstemming is bereikt. Wel zou de SG NAVO tijdens de informele defensiebijeenkomst in september met een nieuw rapport komen. De SG zei tot slot toe aan het eind van het jaar met een alomvattend rapport te komen over de interne hervorming van de NAVO.

NAVO-Rusland Raad
De NAVO-Rusland Raad werd bijgewoond door minister Ivanov. Deze onderstreepte dat dreigingen als massavernietigingswapens, terrorisme en regionale conflicten meer dan voldoende uitdagingen bieden voor de verdere samenwerking in de NAVO-Rusland Raad. Er was overeenstemming dat de aandacht moet worden gericht op de bevordering van interoperabiliteit en op terrorismebestrijding. In dit kader werd veel waardering geuit voor het Russische besluit deel te gaan nemen aan de Operatie Active Endeavour. In mijn interventie heb ik gezegd dat Rusland een belangrijke rol speelt bij het vergroten van de stabiliteit in de wereld. Ik heb het belang onderstreept van Russische deelname aan crisisbeheersingsoperaties en mijn collega gevraagd te bezien of Rusland mogelijkheden ziet zijn bijdrage aan NAVO-operaties te vergroten. Van verschillende zijden werd de overeenkomst met Georgië verwelkomd om in 2008 de Russische troepen terug te trekken en werd de oproep gedaan ook in Moldavië de Istanbul-verplichtingen na te komen.

NAVO-Oekraïne Commissie
De NAVO-Oekraïne Commissie werd bijgewoond door minister Grytsenko. Er werd gesproken over de hervorming van de veiligheidssector in Oekraïne en over de bijdrage van Oekraïne aan NAVO-geleide operaties. Minister Grytsenko ging in op zijn hervormingsprioriteiten, te weten meer democratische controle over de strijdkrachten, de vergroting van de interoperabiliteit met de NAVO en een reductie van de strijdkrachten. Oekraïne was reeds betrokken bij de NAVO-operaties KFOR, ISAF, Active Endeavour en de Trainingsmissie in Irak, en zou tevens overwegen bij te dragen aan luchttransport ten behoeve van Darfur. De aanwezige ministers toonden zich onder de indruk van de Oekraïense plannen.

Euro-Atlantische Partnerschapsraad (EAPR)
In het kader van de EAPR stond de brede internationale samenwerking op de agenda, vooral in het kader van de strijd tegen het terrorisme. De NAVO acht het van belang partnerlanden regelmatig te informeren over het NAVO-transformatieproces, om de interoperabiliteit en een goede communicatie tussen NAVO- en partnerlanden te bevorderen.

DE MINISTER VAN DEFENSIE