VVD



16 jun 2005 - Vragen van de leden Van Baalen / Balemans over het Fries in het onderwijs

Vragen van de leden Van Baalen en Balemans (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

1. Hoe beoordeelt u de aanbevelingen van de Raad van Ministers van de Raad van Europa, waarin Nederland wordt opgeroepen "as a matter of priority to develop an overall and coherent policy for teaching of and in Frisian at all levels of education and adopt concrete measures for its implementation "?

2. Hoe beoordeelt u de vaststelling van het Comité van Experts van de Raad van Europa dat Nederland wederom niet voldoet aan haar verplichting "een aanmerkelijk deel van het primair onderwijs te bieden in" het Fries ?

3. Is de regering, met de VVD, van mening dat een afzwakking van de kerndoelen van het Fries in relatie tot het Nederlands in strijd is met zowel de door het 'Europees Handvest voor streektalen of talen van minderheden' beoogde doeleinden ten aanzien van minderheidstalen, als met de status van het Fries in Nederland als een aan het Nederlands gelijkwaardige rijkstaal?

4. Op welke wijze gaat de regering invulling geven aan de aanbevelingen van de Raad van Ministers en de aangegane verdragsverplichting?

Recommendation RecChL(2004)7, 15 december 2004. "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Artikel 8.b.ii Europees Handvest voor streektalen of talen van minderheden, 2nd monitoring cycle Application of the Charter in The Netherlands", blz. 16 paragraaf 82, 16 december 2004.