Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

> Producten en diensten > Persberichten

Pleidooi van Andries Baart tegen distantiëring in de zorg

Utrecht, 16 juni 2005 - De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kan baat hebben bij inzichten uit de presentietheorie en de presentiebenadering. Dit is de conclusie die Andries Baart trekt tijdens de Paul Cremerslezing 2004. Een verslag van dit pleidooi is verschenen onder de titel Klein pleidooi tegen grote distantiëring in de zorg. De publicatie is uitgebracht door de Stichting Paul Cremerslezing en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Presentie
Andries Baart is de grondlegger van de presentiebenadering. Presentie is een praktijk waarbij de zorggever zich inleeft in de hulpvrager, zo inzicht krijgt in de gevoelens van deze hulpvrager en daardoor begrijpt hoe hij of zij de ander het beste kan ondersteunen. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kan de presentiebenadering ertoe bijdragen dat er een einde komt aan de tendens om zich te distantiëren van wat zich niet repareren laat, wat soms weerzin oproept en wat velen stoort.

Nieuwe kijk
Baart geeft met zijn presentietheorie een nieuwe kijk op zorg en welzijn. Zorgverleners hebben volgens hem de neiging om zich af te keren van het leed van de hulpvrager. Baart pleit voor een nieuwe opvatting over professionaliteit die consequent gericht is op de werkelijke vraag. Het werkterrein van de nieuwe professional is niet de instelling, maar de straat en de buurt.

Paul Cremerslezing
Deze publicatie bevat de tekst van de tweede Paul Cremerslezing. Deze lezingen worden jaarlijks georganiseerd ter herinnering aan Paul Cremers en bieden een podium aan sprekers die tegendraads zijn, maar met het hart op de goede plaats hun visie op de ontwikkelingen in de zorg willen geven. De uitgave van de Paul Cremerslezing is mede mogelijk gemaakt door PriceWaterhouseCoopers en Twynstra Gudde.

Bestellen
Klein pleidooi tegen grote distantiëring in de zorg is geschreven door Andries Baart en kost EUR 5. Te bestellen bij Adrepak, postbus 45 666, 2504 BB Den Haag, telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01, e-mail nizw@adrepak.nl.
Online bestellen