D66 - 9-6-2005

De leiders van Europa moeten op de top van 16 en 17 juni een groot gebaar maken naar de bevolking van Europa. Ze moeten duidelijk maken dat ze het signaal van de Franse en Nederlandse kiezer, die de Europese Grondwet per referendum afwezen, goed hebben begrepen. Dat stelt D66 Kamerlid Lousewies van der Laan vandaag op de conferentie The French and the Dutch referendum lessons for Brittain in London.

Van der Laan: `De bevolking van twee belangrijke EU-landen trekt aan de noodrem. Dat is niet iets waar de Europese leiders zich met een statement of verklaring vanaf kunnen maken. Ze moeten een daad stellen die duidelijk maakt dat de leiders bereid zijn voortaan beter naar de bevolking te luisteren. De tijd van Europa als een project van de politieke elite moet nu echt voorbij zijn'.

Volgens Van der Laan moeten de Europese leiders vier besluiten nemen, waarbij de politiek leiders macht afstaat aan de bevolking. `In de eerste plaats moet alsnog de Rode Kaart-procedure worden ingevoerd, waarbij nationale parlementen een voorstel kunnen terugsturen naar de Europese Commissie. Daarvoor is geen verdragswijziging nodig, de Commissie kan gewoon besluiten een voorstel te heroverwegen wanneer nationale parlementen daar om vragen'.

Van der Laan wil ook, dat een voorstel dat met een miljoen handtekeningen wordt aangeboden aan de Europese leiders op de Europese politieke agenda komt te staan. Bovendien wil D66 dat de landbouwbegroting, waar bijna de helft van het Europese geld aan opgaat, onder democratische controle wordt gebracht. `Dat kan heel eenvoudig. Het Europees Parlement debatteert elk jaar over de landbouwbegroting, maar haar wijzigingsvoorstellen hebben geen rechtskracht en daar gebeurt doorgaans dus ook niets mee. De regeringsleiders kunnen simpelweg aankondigen de amendementen van de Europees Parlement voortaan over te nemen'. Tot slot vindt Van der Laan dat de vergaderingen van de Europese ministers vanaf heden in het openbaar gehouden moeten worden. `Ook daar is geen verdragswijziging voor nodig: zet gewoon de deur open,' aldus Van der Laan in London.

De bijeenkomst waarop Van der Laan sprak werd georganiseerd door de Britse denktank Foreign Policy Center in samenwerking met de Nederlandse ambassade.

9-6-2005 16:54