Ingezonden persbericht



Persbericht De Burcht en Amsterdam Institute for Advance Labour Studies

Naar een nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling in het poldermodel

'Het Centrum voor Arbeidsverhoudingen De Burcht start een nieuw, omvangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de beste verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties. Dit is een wezenlijke voorwaarde om inhoud te geven aan de modernisering van de verzorgingsstaat in de komende jaren.' Dit nieuws meldt professor dr Paul de Beer bij de opening van de komende jaarconferentie 2005 van AIAS in samenwerking met De Burcht. De conferentie wordt gehouden op donderdag 16 juni vanaf 13.30 u in Hotel The Grand in Amsterdam.

Ook de komende jaren zal waarschijnlijk nog heel wat strijd worden geleverd over de vraag hoe de term 'eigen verantwoordelijkheid' dient te worden geïnterpreteerd.
Het onderzoek van De Beer, die de leerstoel Arbeidsverhoudingen van De Burcht vervult aan de Universiteit van Amsterdam, moet oplossingen aanreiken voor het huidige debat wie de eerste verantwoordelijkheid draagt voor eigentijdse sociale voorzieningen: de overheid, de sociale partners of individuele burgers? Dit debat loopt parallel aan een verandering in de focus van de verzorgingsstaat. Die moet volgens velen verschuiven van de beschermingsfunctie, die uitgaat van 'nazorg' voor degenen die uit het arbeidsproces vallen, naar een investeringsfunctie. Dus 'voorzorg' om te bewerkstelligen dat zoveel mogelijk mensen (blijven) werken. Dit vereist investeringen in employability (scholing) en in mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren (kinderopvang, zorgverlof, deeltijdwerk).
Tijdens de jaarconferentie zullen drie gerenommeerde sprekers uit het Groot Brittanië, Nederland en België schetsen hoe de verantwoordelijkheden hiervoor in hun landen verdeeld zijn en welke voor- en nadelen dit heeft.. Zo zijn in de Scandinavische landen veel verlofregelingen bij wet geregeld, terwijl de levensloopregeling in Nederland primair een individuele spaarregeling zal worden.
Professor Jill Rubery, verbonden aan de Manchester Business Scool van de Universiteit van Manchester, heeft als coördinator van een studiegroep van werkgelegenheidsexperts ingesteld door de Europese Commissie, een inventarisatie gemaakt van de verschillende arrangementen in Europa. Zij zal haar visie geven op de veranderingstrends in de verzorgingsstaten en in het bijzonder ook de veranderingen in de UK belichten.
De politicoloog professor Lieve de Lathouwer, verbonden aan het Centre of Social Policy van de Universiteit van Antwerpen, gaat in op de Belgische oplossingen voor de verantwoordelijkheidsverdeling voor verlof, scholing en loopbaanonderbreking.
De stand van zaken ten aanzien van het debat hierover in Nederland wordt uiteengezet door professor Janneke Plantenga, verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.
De conferentie wordt besloten met een debat tussen de inleiders en vertegenwoordigers van vakbeweging, werkgevers en overheid in Nederland.

Datum: donderdag 16 juni 2005, aanvang 13.30 u, vanaf 12.30 u registratie en lichte lunch
Plaats: Hotel The Grand, Oudezijds Voorburgwal 197 Amsterdam
Voorzitter: Pieter Hilhorst
Voertaal: Engels