Gemeente Dordrecht


Team Communicatie

Aan: De redactie

Onderwerp: Daling aantal incidenten op Merwede-Linge lijn sinds ondertekening handhavingsarrangement

Gorinchem, 7 juni 2005

Geachte dames en heren,

Op 25 oktober 2004 is het handhavingsarrangement Merwede-Linge lijn ondertekend door NS, de gemeenten Geldermalsen, Leerdam, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Dordrecht , de openbare ministeries Dordrecht en Arnhem, de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-Zuid en de Spoorwegpolitie. Sindsdien zijn er gezamenlijke maatregelen getroffen om de sociale veiligheid op de Merwede-Linge lijn te verbeteren.

Om te checken of deze maatregelen leiden tot het gewenste resultaat, brengen politie en NS sinds 2004 het aantal incidenten op de Merwede-Linge lijn in kaart. Ook worden de gevoelens van veiligheid van de reizigers gemeten. Daaruit blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2005 een duidelijke verbetering is opgetreden.

Op donderdag 16 juni om 16.30 uur vindt op de eerste verdieping van het stadhuis van Gorinchem een persbijeenkomst plaats. Hierin gaan we in detail in op de verbetering van de sociale veiligheid op de Merwede-Linge lijn en de maatregelen die hebben geleid tot deze verbetering. Sprekers zijn burgemeester IJssels, namens alle gemeenten aan de Merwede-Linge lijn en Rita Mulders (plaatsvervangend diensthoofd spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten). Ook Herman van Tongeren (regiodirecteur commercie NS) is aanwezig.

Op de persconferentie geeft Matti Baggerman, coördinator van het Samenwerkingsverband Sociale Veiligheid Merwede-Linge lijn, een toelichting op de cijfers over het jaar 2004 en het eerste kwartaal van 2005. U ontvangt ter plekke een rapportage hiervan.

Uiteraard zijn jullie allemaal van harte uitgenodigd.

Graag horen we of u aanwezig zult zijn op donderdag 16 juni. Heeft u vragen of wilt u zich afmelden dan kunt u bellen met Susanne van Hemert, 0183 - 65 94 03 (dinsdag, woensdagochtend en donderdag) of mailen naar: s.v.hemert@gorinchem.nl.

Met vriendelijke groet,

Christien ter Linde


---- --