Brancheorganisaties belangrijk bij innovatiebevordering

15.06.2005 / 09:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Wissenraet en van spaendonck

De rol van brancheorganisaties bij innovatie nader bekeken.

Op donderdag 16 juni aanstaande organiseert Wissenraet Van Spaendonck een seminar met als titel De innoverende brancheorganisatie, met Karien van Gennip, Titia Siertsema en Hans Kamps. Op dit seminar, genaamd Zomerpraet, zijn aanwezig circa 200 bestuurders van brancheorganisaties, overheidsfunctionarissen, politici, beleidsmakers, onderzoekers en directie van bedrijven die een belang hebben bij een goed functioneren van het maatschappelijk middenveld.

Innovatie en brancheorganisaties: deze termen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De brancheorganisaties in Nederland hebben er belang bij om innovatief gedrag te stimuleren in de achterban: goed voor de branche, goed voor Nederland. De brancheorganisaties kunnen zelf ook initiatieven nemen en actief naar mogelijkheden zoeken om het schaakbord van de achterban te vergroten. De kernvraag voor de Zomerpraet is of en op welke wijze brancheorganisaties een rol hebben bij het vergroten van het innovatief vermogen van de branche. Vanuit verschillende perspectieven zullen we dit thema met u verder uitdiepen en bediscussiëren. We spreken over het belang en de rol van: het bestuur en de verenigingsprofessional; de beleidsmakers; de ondernemer.

Wissenraet Van Spaendonck heeft de mening gevraagd van de deelnemers naar de rol van overheid, ondernemer en brancheorganisatie op het gebied van innovatie. Belangrijkste conclusies uit deze inventarisatie zijn:
- de overheid ziet in onvoldoende mate het belang van de brancheorganisatie als voertuig voor innovatiebevordering,
- de overheid zet niet de juiste instrumenten in om innovatie op een effectieve wijze te bevorderen,
- de MKB-ondernemer heeft de brancheorganisatie nodig bij innovatie,
- de brancheorganisatie heeft in ieder geval de rol om innovatie bij de achterban te mobiliseren en te coördineren en nieuwe afzetmarkten in beeld te brengen; maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden,
- tweederde van de deelnemers zijn van mening dat vakbonden in het algemeen niet voor innovatie zijn.

Aan de hand van bovenstaande conclusies zullen we onder leiding van Hans Kamps (voorzitter ABU, plaatsvervangend kroonlid SER) in debat gaan. Titia Siertsema van Uneto-VNI zal stellingen toelichten aan de hand van praktijkvoorbeelden. De resultaten van de discussie tijdens het seminar en het Wissenraet Van Spaendonck-onderzoek worden aangeboden aan Staatssecretaris EZ Karien Van Gennip. Onderstaand treft u het volledige programma.

Op www.innoverendebrancheorganisatie.nl treft u de inhoud van onze Innovatiekrant, die speciaal voor het seminar is samengesteld.

Wilt u meer inhoudelijke informatie, dan kunt u contact opnemen met Casper Burgering (06 511 89 361). Als u zich wilt opgeven voor het seminar, dan kan dat bij Ellen Vonk (013 59 44 601 of e.vonk@wispa.nl).

23)
De Innoverende brancheorganisatie.
Conserveren of Innoveren? Wat is de rol van de brancheorganisatie? Donderdag 16 juni
Kasteel de Wittenburg te Wassenaar (www.wittenburg.nl).

PROGRAMMA:
15.00 uur Ontvangst, registratie en uitreiking van de Innovatiekrant. 15.30 uur Welkomstwoord door Marcel Gasseling.
15.45 uur Innoverend: zorg en installatietechniek door Uneto-Vni door Titia Siertsema. 16.00 uur Debat-arena met drie tafels onder leiding van Hans kamps. 16.45 uur Toespraak: Karien van Gennip (staatssecretaris EZ), met ruimte voor debat. 17.30 uur Afsluiting en aangeklede borrel.