Praktijkonderzoek Veehouderij

Nieuw Veenweide Innovatie Platvorm als denktank

Op donderdag 16 juni a.s. wordt op Praktijkcentrum Zegveld het Veenweide Innovatie Platform opgericht. Het Platform wil de samenwerking tussen onderzoek, sector en andere actoren in het veenweidegebied versterken. Zo kan het adequater inspelen op kennisvragen.

In de oprichtingsvergadering geeft de heer J. Heijkoop, voorzitter van LTO-Noord, zijn visie over "De bijzondere rol van de veehouders in het veenweidegebied te midden van 7 miljoen burgers". Vervolgens houdt ir. P.W.J. Vriesekoop, directeur Divisie Veehouderij, een inleiding over het onderwerp "Hoe speelt Divisie Veehouderij in op deze bijzondere productieomstandigheden". De inleidingen vormen samen de openingshandeling van het nieuwe Veenweide Innovatie Platvorm.

Het Platvorm gaat (toekomstige) knelpunten en kansen voor de veehouderij in de veenweidegebieden signaleren, bijvoorbeeld op het terrein van (regionale) samenwerking. Het draagt voor het Praktijkcentrum nieuwe ideeën aan voor onderzoek en kennisoverdracht, gericht op de lange en korte termijn. Bovendien wil het Platvorm de inbedding van het Praktijkcentrum in het (regionaal) netwerk versterken. Het Platvorm verkent en draagt potentiële (mede)financieringsmogelijkheden aan. Het toetst ideeën en proefvoorstellen op hun praktische relevantie en discussieert over de voortgang en de tussenresultaten van lopend onderzoek. Het Platform bestaat uit verschillende geledingen (innovatieve) veehouders, bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek, provincies, LNV, maatschappelijke organisaties. Leden worden gevraagd om op persoonlijke titel deel te nemen in het Platform. Het heeft een adviesfunctie en geen besluitvormingsbevoegdheid.

De zittingsperiode is drie jaar. Indien gewenst kan deze worden verlengd. De beoogd voorzitter is de regionale vertegenwoordiger van LTO-Noord in de vakgroep melkveehouderij. Secretaris is de onderzoekscoördinator van Praktijkcentrum Zegveld. Hij bereidt samen met de voorzitter het programma van de bijeenkomsten voor en zorgt voor de verslaggeving. Inhoudelijke bijdragen kunnen door de leden zelf of externen worden geleverd. Het platform komt in principe tweemaal per jaar bijeen, in het najaar en in het voorjaar.

Praktijkcentra zijn destijds opgericht door de standsorganisaties, gesteund door het bedrijfsleven en overheid. Het regionale bestuur en de onderzoekscommissie hadden grote invloed op het onderzoeksprogramma. Praktijkcentra geven vorm aan het praktijkonderzoek. Ze zijn de ambassadeurs en de voelhorens van het praktijkonderzoek in de regio. Het zijn locaties waar onderzoek, innovatie en praktijk samenkomen en waar optimaal vorm gegeven kan worden aan kennisexploitatie.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 15-06-2005 11:01.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl