Verbond van Verzekeraars

Europees onderzoek naar concurrentie op verzekeringsmarkt

Eurocommissaris Neelie Kroes gaat de Europese verzekeringsmarkten (waarschijnlijk vooral de zakelijke markt) aan een groot onderzoek onderwerpen. Daarbij wordt onder meer onderzocht in hoeverre standaardisering van polisvoorwaarden tot beperking in dekkingsmogelijkheden leidt. Klachten over toetredingsdrempels tot Europese markten lijken mede aanleiding voor het onderzoek. Ook de Spitzer-affaire in de Verenigde Staten is een mogelijke reden.

De Europese Commissie veronderstelt dat afspraken over standaardpolisvoorwaarden door brancheorganisaties en bepaalde commissies daarbinnen tot beperkingen leiden voor de verzekerde in zijn maximaal mogelijke verzekeringsdekking. Dat gedrag kan ook de concurrentie tussen verzekeraars beperken, zo meent de commissie. Ook faciliteren brancheorganisaties wellicht andere vormen van concurrentiebeperking, bijvoorbeeld als het gaat om co-assurantie. Tegelijkertijd maakt de commissie zich bezorgd over distributieafspraken en afspraken over dienstverlening; ook die zouden wel eens strijdig kunnen zijn met concurrentieregels.

Zakelijke markt

De zorgen hebben betrekking op de activiteiten van verzekeraars op de zakelijke markt. Verzekeraars, herverzekeraars, tussenpersonen, makelaars, de co-assurantiemarkt en brancheorganisaties kunnen de komende tijd dan ook vragenlijsten van de Europese Commissie of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verwachten.

Alles is al bekend

De NMa heeft de Nederlandse verzekeringsmarkt al eerder onder de loep genomen. Ook het Verbond heeft in het kader van de Complianceregeling Mededinging veel onderzocht. Daarom is de conclusie gerechtvaardigd dat op de Nederlandse markt geen grote problemen bestaan. Wel leidt de nieuwe Wet financieel toezicht zoals deze er nu uitziet tot extra toetredingsdrempels op de Nederlandse markt. Als straks bijvoorbeeld een buitenlandse rechtsbijstandverzekeraar onze markt op wil, moet deze een extra AFM-toets doorstaan nadat hij een vergunning van De Nederlandsche Bank heeft gekregen. Dat type toetredingsdrempels komt echter meer voor in andere EU-lidstaten zelfs na implementatie van de Europese Leven- en Schaderichtlijnen.

Het Verbond wil zijn leden desgewenst bij de beantwoording assisteren, mede omdat sommige van de toetredingsbarrières die de Europese Commissie wil onderzoeken, worden veroorzaakt door regelgeving.

Snelheid

Naast de verzekeringssector zal ook de energiesector aan een onderzoek worden onderworpen. Al in 2006 moeten de eerste resultaten van het onderzoek op tafel liggen. De Europese Commissie wil eventueel gebleken concurrentiebelemmeringen meteen voorzien van oplossingsvoorstellen.

Verzekerd!, juni 2005