Verbond van Verzekeraars

Verbond tevreden over gedrag verzekeraars

Driekwart van de levensverzekeraars voldoet aan de regels van de financiële bijsluiter. Dat staat in het zogenoemde Bijdragemodel verzekeraars 2004, dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onlangs uitbracht. Hoewel een kwart nog niet op alle punten aan de regels voldoet, is het Verbond en ook de AFM zelf tevreden over de resultaten.

Slechts een kwart van de levensverzekeraars voldoet nog niet aan de regels van de financiële bijsluiter, kopte De Telegraaf vorige week. Volgens beleidsmedewerker Rogier Vroegindeweij van het Verbond is die insteek wat negatief. Het grootste gedeelte van de levensverzekeraars voldoet wél aan de regels. Natuurlijk moeten we het ons aantrekken dat een kwart dat nog niet volledig doet, maar de betrokken verzekeraars realiseren zich dat zelf heel goed en hebben het bovendien zelf kenbaar gemaakt bij de AFM. Daarnaast moet je je realiseren dat het om kleine tekortkomingen gaat. In de meeste gevallen betreft het verschillen in uitleg die de AFM en de verzekeraar aan de wet- en regelgeving geven. Het is dus niet zo dat verzekeraars massaal de wet- en regelgeving aan hun laars lappen.

Het Verbond is tevreden met de uitslagen. Ook de AFM zelf gaf aan positief te zijn over de uitkomsten en het grote aantal reacties. De toezichthouder zal alle instellingen die complexe financiële producten aanbieden, een schriftelijke uitleg geven over de meest geconstateerde tekortkomingen in de financiële bijsluiters.

Verzekerd!, juni 2005