CBS

Werkloosheid onveranderd

In de periode maart-mei 2005 telde ons land gemiddeld 503 duizend werklozen. Na correctie voor seizoeninvloeden was het aantal werklozen 498 duizend personen, evenveel als in de periode februari-april 2005. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

In de afgelopen drie maanden was 6,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit 6,6 procent.

Groeitempo gedaald

Seizoeninvloeden kunnen een sterk effect hebben op de werkloosheid. Voor een goed beeld van de kortetermijnontwikkeling maakt het CBS gebruik van seizoengecorrigeerde cijfers. Door seizoeninvloeden is de werkloosheid in de periode maart-mei altijd iets hoger. Na correctie hiervoor is de werkloosheid in de periode maart-mei 2005 uitgekomen op 498 duizend, een pas op de plaats ten opzichte van de periode februari-april 2005. In de afgelopen driemaandsperiode is de trendmatige groei van de werkloosheid afgenomen tot duizend per maand. Eind 2004 kwamen er per maand nog zo'n 4 duizend werklozen bij.

Wisselend beeld naar leeftijd en geslacht

In de periode maart-mei 2005 waren 503 duizend personen werkloos. De ontwikkeling naar leeftijd en geslacht is wisselend. Het aantal werkloze jongeren daalde in het afgelopen jaar met 6 duizend, terwijl de werkloosheid onder 45-plussers met 12 duizend toenam. De werkloosheid in de leeftijdcategorie 25-44 jaar bleef in dezelfde periode gelijk. Ook naar geslacht verschilt de jaar-op-jaarontwikkeling. Onder mannen daalde de werkloosheid met 6 duizend, terwijl het aantal vrouwelijke werklozen toenam met 12 duizend.

De werkloosheid onder mannen was 5,8 procent in de periode maart-mei 2005, een jaar eerder was dit 5,9 procent. Onder vrouwen is de werkloosheid gestegen van 7,6 naar 7,9 procent.

Technische toelichting

De werkloze beroepsbevolking volgens de officiële definitie bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.

De cijfers over de werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge.

De maandelijkse cijfers over de werkloze beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Na afloop van het verslagjaar vindt een reguliere aanpassing plaats op basis van geactualiseerde informatie.

Zowel de trend als het seizoenpatroon worden iedere maand met het beschikbaar komen van nieuwe werkloosheidscijfers opnieuw vastgesteld. Hierdoor kunnen eerder gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld. Op de website van het CBS staat een korte toelichting op seizoencorrectie en trend.

Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl. Hier zijn ook de cijfers over de werkzame beroepsbevolking te vinden.

Het Centrum voor werk en inkomen (CWI) publiceert cijfers over de niet-werkende werkzoekenden op de CWI- website. Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel van het CBS en het CWI.

Meer informatie

Dit persbericht is een onderdeel van de berichtgeving van het CBS over de Nederlandse conjunctuur. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Conjunctuurbericht (http://www.cbs.nl/conjunctuurbericht). Hierin wordt een actueel, totaal en samenhangend beeld van de conjunctuur gepresenteerd. Het Conjunctuurbericht wordt enkele uren na het uitkomen van dit persbericht bijgewerkt met de laatste stand van zaken. Via de CBS website (Service/abonnementen) kunt u zich ook aanmelden voor een gratis email-abonnement.

PB05-072

16 juni 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht