Provincie Utrecht

Persbericht

Kwaliteitswinst voor verblijfsrecreatie en natuur Utrechtse Heuvelrug

Onafhankelijke adviescommissie provincie gaat van start

16-6-2005
De provincie Utrecht heeft een nieuwe adviescommissie ingesteld die plannen beoordeelt over de ontwikkeling van verblijfsrecreatie en natuur in de omgeving van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Deze integrale plannen krijgen, voordat ze worden beoordeeld door gemeenten en de provincie, een zwaarwegend advies mee van een onafhankelijke commissie. Door op deze manier te gaan werken, komt er méér tempo en samenhang in de ontwikkeling van bedrijfsplannen door recreatieondernemers. Binnen een half jaar is er zicht op de slaagkans van hun plannen voor investeringen in de toekomst van het bedrijf.

De nieuwe adviescommissie kwam op 13 juni jl. in het Provinciehuis bij elkaar voor een kennismakingsgesprek met gedeputeerde Ger Mik, portefeuillehouder recreatie en toerisme. De commissie is in principe voor een periode van twee jaar ingesteld. Dit tijdelijke experiment is bedoeld om recreatieondernemers praktische handvaten te geven, wanneer zij van plan zijn om het bedrijf uit te breiden of aan te passen. Daarbij wordt o.a. gekeken naar compenserende maatregelen voor versterking van natuur en landschap in de omgeving van de onderneming. Ook de locatie van het bedrijf is van belang. Hiervoor zijn, in de lijn van het nieuwe Streekplan van de provincie Utrecht, speciale zones op de Utrechtse Heuvelrug ingesteld, waar recreatiebedrijven zich kunnen vestigen. De commissie zal de plannen verder beoordelen aan de hand van richtlijnen die eind vorig jaar zijn vastgesteld in het Overlegorgaan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Gedeputeerde Mik over dit initiatief: "Dit is een belangrijke stap vooruit. We werken op deze manier aan de zakelijke belangen van de recreatieondernemers, maar ook aan behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. Tussen die twee werelden zit een sterke wisselwerking. Voor receatieondernemers biedt deze ontwikkeling vooral kansen in de richting van meer `groene', natuurgerichte voorzieningen. Er zijn aan de randen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug nog relatief weinig kleinschalige mogelijkheden voor een kort verblijf van enkele dagen. Zoals bed and breakfast, pensions of kampeerplekken bij de boer. Hier is echter wel behoefte aan. We weten dat de Utrechtse Heuvelrug voor de recreatiebedrijven momenteel min of meer op slot zit. Er is relatief weinig ruimte voor nieuwe recreatieve bedrijfsactiviteiten. De kunst is nu dat we binnen die ruimtelijke kaders zoeken naar extra mogelijkheden. De recreatie-ondernemers worden op deze wijze geholpen om een haalbaar plan te presenteren."

Samenstelling adviesommissie
De adviescommissie recreatie en toerisme bestaat uit de volgende leden: mw. F. Meiresonne (voorzitter, vml. Voorzitter stichting Recreatie); dhr. R. de Jong (directeur stichting Recreatiecentra Brielse Maas); dhr. H. Manschot (plv. directeur dienst Ruimte en Groen, provincie Utrecht); dhr. D. Landsmeer (hoofd Beleid en Organisatie, Goois Natuurreservaat); dhr. P. Ubbink (plv. lid/medewerker beleid en organisatie, Goois Natuurreservaat); dhr. J. van den Berg (plv. lid/zelsfstandig adviseur ruimtelijke ordening); mw. A. Wilkes (secretaris).

In het najaar vindt een informatiebijeenkomst plaats, bedoeld o..a voor gemeenten en recreatieondernemers in het gebied van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, met aandacht voor het werk van de nieuwe adviescommissie.

Laatst gewijzigd op 06/16/2005 09:16:17 AM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl