Gemeente Zwolle

Toepassing Leegstandswet maakt tijdelijke bewoning mogelijk

De gemeente Zwolle maakt vanaf heden gebruik van de mogelijkheid om op grond van de Leegstandswet vergunning te verlenen voor tijdelijke verhuur van woningen en woongebouwen.

De regeling is bedoeld voor panden die tijdelijk leegstaan, in afwachting van verbouw of sloop. Leegstand van woningen is vaak niet bevorderlijk voor de leefbaarheid in een buurt. Tijdelijke verhuur van die panden is naar het oordeel van het college in dat geval een goede oplossing.

Tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandswet biedt de eigenaar van het pand de zekerheid dat het pand leeg tot zijn beschikking staat op het moment dat dat nodig is. Voor huurders geldt géén huurbescherming. Wel moet de verhuurder een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen.

De gemeente stelt aan de vergunningverlening de voorwaarde dat de huur niet méér bedraagt dan 45% van de maximale huurprijs. Reden hiervoor is dat de tijdelijke huurders veel minder rechten hebben (geen huurbescherming) en de woning vaak van slechte kwaliteit is (de woning moet immers ingrijpend verbouwd of gesloopt worden).

Op grond van de Leegstandswet kunnen B&W vergunning voor tijdelijke verhuur verlenen wanneer:
een woning of gebouw leegstaat;
van de eigenaar niet in redelijkheid kan worden gevergd dat hij het gebouw of de woning op een andere wijze dienstbaar maakt aan de volkshuisvesting;
de eigenaar aantoont dat de te verhuren woonruimte in voldoende mate zal worden bewoond;
de eigenaar aantoont dat de verbouw van ingrijpende aard zal zijn, dan wel de sloop binnen een redelijke termijn zal plaatsvinden.

De vergunning wordt voor maximaal twee jaar verleend. Deze kan daarna met telkens een jaar worden verlengd, met een maximum van vijf jaar.