Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Spoeddebat over tbs-beleid
Uitzenddatum: Do. 16 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit



Minister Donner van Justitie moet vandaag in een spoeddebat in de Tweede Kamer verantwoording afleggen over zijn tbs-beleid. Dat is de derde keer in drie jaar tijd. De vader van de vermoorde Anne de Ruijter de Wildt praat in Netwerk over de âsorry-cultuurâ van justitie. In de studio een gesprek met Peter Tak, hoogleraar strafrecht.

Anne de Ruijter de Wildt
Studente Anne de Ruijter de Wildt werd in 1997 in Groningen vermoord. Haar vader heeft jarenlang gestreden om de moord op zijn dochter opgehelderd te krijgen. De moordenaar van Anne had ooit jeugd-tbs gekregen, waar een eind aan kwam toen hij meerderjarig werd. Een verlenging in tbs voor volwassenen was niet voorzien. De Ruijter de Wildt is daar kritisch over: âMet wist met wat voor gewelddadig persoon men te maken had.â

Kritisch
De Ruijter de Wildt is mede-oprichter van de Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit, die opkomt voor de belangen van nabestaanden en slachtoffers van geweld. Ook volgt de VVRS het tbs-beleid kritisch.

Schippers
Het debat in de Tweede Kamer gaat vandaag over Wilhelm Schippers. Hij werd deze week gearresteerd, nadat hij op 7 juni was ontsnapt tijdens een proefverlof. De tbsâer wordt verdacht van de moord op een bejaarde man.

Brief
Gisteren stuurde minister Donner een brief met uitleg over het incident rond de tbsâer naar de Kamer. Hij zei dat hij geen aanleiding ziet om af te treden. Volgens hem is er adequaat gehandeld bij de toepassing van het verlof van Schippers. âIk sta voor het systeem van behandeling en resocialisatie. Dit soort risico's zitten daar onvermijdelijk in,â zei Donner gisteren.

Veel vragen
Toch hebben de Kamerleden nog veel vragen over het tbs-beleid. Vanmiddag werd duidelijk dat een aantal partijen voorstander is van een parlementair onderzoek naar het tbs-beleid. Ook lijkt er een meerderheid voor het verplichten van een elektronische enkelband voor tbs'ers op verlof.

Aanblijven
Een jaar geleden werd Donner naar de Kamer geroepen nadat een tbsâer niet was teruggekeerd van onbegeleid verlof. Hij ontvoerde en verkrachtte een meisje. Het derde Kamerdebat over een tbs-zaak vond twee jaar geleden plaats. Een tbsâer die niet was teruggekeerd van onbegeleid verlof vermoordde een 80-jarige man. Donner kon na de debatten aanblijven.