Socialistische Partij

Terechte strijd voor betere arbeidsvoorwaarden ProRail

16-06-2005 * Vrijdag zullen veel reizigers last hebben van de staking bij de treinverkeersleider ProRail. Werknemers van dit bedrijf leggen het werk neer omdat hun werkgever stug vasthoudt aan een te slecht voorstel voor nieuwe arbeidsvoorwaarden. SP-Kamerlid Arda Gerkens merkte bij een recent bezoek aan ProRail op dat de werknemers wel degelijk beseffen wat zij de reizigers aandoen.

Arda Gerkens Gerkens: "Het is uniek dat de verkeersleiding staakt. Dat geeft wel aan hoe hoog het ze zit. Wij hebben begrip voor hun strijd voor redelijke arbeidsvoorwaarden en voor het feit dat zij zich gedwongen voelen naar het stakingsmiddel te grijpen, hoe vervelend dit ook is voor zeer veel mensen."

Het conflict tussen de directie van ProRail en de werknemers is hoog opgelopen. Wekenlang onderhandelen heeft niet geleid tot het overbruggen van de kloof tussen de partijen. Naast de enorme kloof tussen het loonbod van ProRail (2,75% voor 36 maanden) en de looneis van de bonden (4,75% voor 33 maanden) zijn er nog meer problemen, zoals de werkgarantie. De voormalige collega's van de NS hebben deze werkgarantie wel en ook betere lonen. Sinds de splitsing van ProRail en NS in 1995 lopen de arbeidsvoorwaarden van beide bedrijven steeds verder uit elkaar, te nadele van het ProRail-personeel.

Gerkens: "In deze onzekere tijden voor de werknemers leidt het krampachtig vasthouden aan het loonbod tot een escalatie van het conflict. Ik hoop dat de directie dit beseft en dat ze weer snel aan de onderhandelingstafel komen."