Gemeente Den Haag

juni 2005
Website voor Haagse Ondernemers de lucht in (16 juni) Wethouder Van Woensel van Economie lanceert op 16 juni een nieuwe website voor ondernemend Den Haag. Het Haagse ondernemersportaal, zoals de website gaat heten, zet veel relevante en handige informatie voor ondernemers bij elkaar. Het portaal, een initiatief van de gemeente, moet op termijn uitgroeien tot dè startpagina voor Haagse ondernemers.

Informatie bij elkaar
Het ondernemersportaal is een onderdeel van residentie.net en is te vinden via het adres ondernemers.residentie.net. Het is een pagina voor ondernemend Den Haag waar Haagse publieke instellingen op een slimme manier bij elkaar zijn gezet. De site geeft beknopte informatie over onder meer huisvesting, personeel, financiën, gemeentelijke regels en vergunningen en innovatie. Ook staat er actuele verkeersinformatie op, een overzicht van alle Haagse ondernemersverenigingen, een agenda en voor ondernemers relevant nieuws. Vanaf de site kunnen ondernemers bijvoorbeeld doorklikken naar de gemeentelijke Bedrijvenbalie, de belastingdienst, de Kamer van Koophandel, het Centrum voor Werk en Inkomen, Steenworp en het ministerie van Economische Zaken.

Wethouder Van Woensel zet de site op 16 juni om 16.30 uur online. Het Ondernemersportaal bevat nu alleen informatie, maar zal in de loop van 2005 worden uitgebreid met andere digitale toepassingen. Zo komt in oktober een digitaal vergunningeninformatiesysteem op de site beschikbaar. Via een vraag- en antwoordmethode weet een ondernemer dan binnen enkele minuten welke vergunningen hij nodig heeft voor een activiteit, een bedrijfsuitbreiding of het starten van een bedrijf.

Ook de eerste vergunning digitaal aanvragen kan vanaf oktober. Een terrasvergunning kan dan via het portaal worden geregeld. Op termijn zal voor steeds meer vergunningen de aanvraag digitaal kunnen verlopen. Daarnaast kunnen ondernemers op termijn zelf volgen hoe het met hun aanvraag staat via een vergunningvoortgangssysteem.