Uitnodiging voor de pers


06.06.2005 / 14:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Humanitas

'Het is goed om twee zielen te hebben. Dat is de manier waarop mensen in elkaar zitten. We moeten begrijpen dat ook landen, net als mensen, twee zielen kunnen hebben'. Orhan Pamuk in de Volkskrant, 2004

Op 31 mei bestaat Humanitas 60 jaar. In die jaren hebben we met onze vrijwilligersprojecten veel kunnen betekenen voor mensen, jong en oud, die onze hulp hard nodig hadden. Ook op het gebied van de veelkleurige, pluriforme samenleving en internationale samenwerking ontbreekt het niet aan activiteiten. Alleenstaande minderjarige asielzoekers worden door vrijwilligers ondersteund bij inburgering, allochtone vrouwen en meisjes kunnen terecht bij de allochtone vrouwentelefoon voor een maatje, de wereldwinkels in Enschede en Deventer zetten zich in voor rechtvaardiger internationale verhoudingen, vrijwilligers ondersteunen vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van illegale vrouwenhandel, Marokkaanse gedetineerden worden door vrijwilligers bezocht, uitgeprocedeerde asielzoekers worden ondersteund zolang men nog in Nederland verblijft.

Om u een idee te geven van deze werkzaamheden, de bijdrage die onze vrijwilligers daarin leveren en de dilemma's waarmee zij worden geconfronteerd, nodigt het district Oost van Humanitas u van harte uit voor het symposium 'Veelkleurig, veelzijdig? Apart, of erbij?' op donderdag 16 juni 2005 van 14.00 uur tot 17.00 uur.
In het Stadhuis van Deventer, Grote Kerkhof 4, 7411 KT Deventer.

Programma
13.30 uur Ontvangst en inloop
14.00 uur Welkom
14.10 uur Aftrap door cabaretiere Funda Mühje
14.30 uur 'Ja, maar........' Een debat met de aanwezigen, waaronder deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van diverse projecten over dilemma's die we in onze activiteiten op dit gebied tegenkomen. 15.00 uur Pauze en Projectenmarkt
15.45 uur Vervolg debat
16.30 uur Verkiezing meest aansprekende project van deze middag. 17.00 uur Afsluiting en borrel

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt achtduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

De activiteiten van de vrijwilligers zijn heel divers: opvoedingsondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen, maatjesprojecten voor ex-psychiatrische patiënten, kindervakanties, steun bij rouw, eenzaamheidsbestrijding, helpen bij de inburgering en hulp bij de financiën. De beroepskrachten van de werkstichtingen richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting, inkomensbeheer en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Indien u aanwezig wilt zijn op dit symposium kunt u zich per e-mail of telefoon aanmelden bij: Rudy Schreijnders van de unit communicatie van Humanitas, rudy@lb.humanitas.nl, tel. 020 5231115 of 06 15072561. Voor meer informatie over Humanitas kunt u kijken op www.humanitas.nl.