Ingezonden persbericht


NMO Nederlandse Moslim Omroep

----------

STUDIO NMO, donderdag 16 juni 2005 tussen 16.00 uur en 17.00 uur op 747AM

Verdonk in Marokko

Hoe kan je van de Marokkaanse overheid verwachten dat ze meewerkt ontspoorde jongeren op het rechte pad te brengen en tegelijkertijd wensen dat de regering het mogelijk maakt voor die jongeren om hun Marokkaanse nationaliteit opgeven? Verslaggever Sietske de Boer ondervroeg de minister in Marokko over het doel en de resultaten van haar veelbesproken werkbezoek.

Vrije TV voor Iran?

Als het aan de Tweede Kamer ligt, financiert de Nederlandse regering vanaf volgend jaar een satellietzender gericht op Iran. De zender, een idee van Iraanse journalisten in ballingschap, wil onafhankelijk nieuws brengen en de vrije media in de Islamitische dictatuur stimuleren. Minister Bot van Buitenlandse Zaken echter betwijfelt de haalbaarheid van het station dat ook een kantoor in Teheran wil openen. Ook vreest hij voor de bilaterale relaties wanneer de zender zich te kritisch zal uitlaten over de Iraanse regering. Tini van Goor, coördinator bij HIVOS (initiatiefnemer namens de Iraanse journalisten) vertelt in Studio NMO over de TV-zender.

Islamitisch begraven

Steeds meer moslims willen in Nederland begraven worden en daarom komen er steeds meer islamitische begraafplaatsen. Meestal zijn ze onderdeel van een algemene, gemeentelijke, begraafplaats en zijn ze slechts te herkennen aan de opschriften op de grafstenen. Om de discussie over islamitisch begraven aan te jagen ontwierp architect Furkan Köse voor zijn afstudeerproject een islamitische begraafplaats. Een unicum dus in de uitvaartwereld. Is een islamitische begraafplaats teken van de verdergaande integratie van moslims? In studio NMO een gesprek met de architect.

----------