Ingezonden persbericht

Exposities voor het hele gezin in Museum van de Twintigste Eeuw

De grootste collectie kinderfornuisjes van Europa, naoorlogse poppenhuizen en zeer gedetailleerde modeltreinen

HOORN, 20050616 -- Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft deze zomer exposities voor het hele gezin. Moeder en dochter kunnen naar prachtige poppenhuizen en speelgoedfornuisjes kijken, terwijl vader en zoon zich vergapen aan prachtige modeltreinen. Beide tentoonstellingen, "Poppenhuizen & Speelgoedfornuisjes" en "Treinen op het spoor", zijn de hele zomer, t/m 30 oktober 2005, te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.


Modeltreinen
Geen ander vervoersmiddel spreekt zo tot de verbeelding als de trein. De massieve kracht en snelheid imponeerde en bekoorde iedere reiziger. De trein heeft in de afgelopen eeuw grote veranderingen ondergaan. Aan de hand van honderden miniatuurtreinen uit de collectie van de Stichting Doorreis wordt de geschiedenis van het spoor in Nederland verteld en verklaard. Van stoomtrams en zware locomotieven tot de moderne ICE treinen, alle ontwikkelingen komen aan bod. Voor de tentoonstelling zijn de mooiste modellen van merken als Philotrain, MK-Studio, Rivarossi, Liliput, Modelloco, Märklin, Fleischman, Roco, Lima, Piko en Trix Express geselecteerd. Er valt voor iedereen veel te genieten en te bewonderen met al deze prachtige miniatuurtreinen! Speciaal voor kinderen is er een modelspoorbaan met 7 rijdende treinen. In de filmzaal, en op drie andere beeldschermen, worden historische opnamen van treinen in Nederland vertoond. Een aantrekkelijke mogelijkheid biedt de combinatie van de expositie met een heuse rit in de MuseumStoomTram Hoorn-Medemblik. Bezoekers ontvangen een voucher voor korting op de rit.

Poppenhuizen
De laatste tijd zijn poppenhuizen weer populair, maar dan vooral onder volwassen verzamelaars en hobbyisten. Over het algemeen kiezen zij voor een klassieke, "Victoriaanse" stijl van inrichten. Uniek aan de expositie in het Museum van de Twintigste Eeuw is dat in Nederland zelden zoveel poppenhuizen en -kamers uit de periode 1940 tot 1970 (uit de collecties van Frederieke van Olffen en Annemarie Raus) bij elkaar te zien zijn. In met name de VS en Duitsland is deze periode heel populair onder poppenhuisverzamelaars, maar in Nederland houdt slechts een klein groepje dames er zich mee bezig. Al met al een tentoonstelling die zowel volwassenen als kinderen zal bevallen. Grote mensen worden ongetwijfeld overspoeld door, inderdaad, nostalgische gevoelens! En wat de kleintjes betreft: Welk kind vindt het nu niet leuk om een poppenhuis te bekijken, vooral als het interieur lekker kleurrijk is!

Fornuisjes
Naast de poppenhuizen toont het Hoornse museum maar liefst 260 speelgoedfornuisjes die gedurende vele jaren zijn verzameld door Cocky en Sjef Boelhouwer. Fornuisjes van hout, blik, plastic of gietijzer sierden in de jaren '80 en '90 het pannenkoekenrestaurant dat zij runden in Bobbejaanland (België). Aanvankelijk wilden zij het inrichten met emaille borden, maar toen viel hun oog tijdens een verzameltocht op een kinderfornuisje en ontstond het idee om deze te gaan verzamelen voor het pannenkoekenhuis. Globaal kan gezegd worden dat de meeste fornuisjes werden verzameld in de periode tussen 1985 en 1993. In het begin kochten ze alle fornuisjes die ze tegenkwamen op rommelmarkten, veilingen en bij antiquairs. Later gingen ze voor de bijzondere exemplaren, zodat een prachtige historische collectie ontstond.

De twee tentoonstellingen "Poppenhuizen & Speelgoedfornuisjes" en "Treinen op het spoor" zijn van 5 juni t/m 30 oktober 2005 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn.
Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen ¤ 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar ¤ 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl.




Ingezonden persbericht