European Union

IP/05/740

Brussel, 15 juni 2005

Eurobarometer-Flash : de "neen"-stemmen tegen de Grondwet zijn geen "neen"-stemmen tegen Europa

Twee Eurobarometer Flash-opiniepeilingen zijn uitgevoerd in Frankrijk en in Nederland in de dagen die volgden op de referendums die daar werden gehouden. Deze enquêtes geven een beter inzicht in de motieven van de burgers en hun houding tegenover de opbouw van Europa.

Margot Wallström, vice-voorzitter van de Commissie belast met institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, heeft bij deze onderzoeken het volgende opgemerkt :

"Hoewel tien landen de Grondwet reeds hebben bekrachtigd, vormen het Franse en het Nederlandse referendum een ernstige waarschuwing. Er zijn talrijke redenen waarom de tekst is verworpen en deze verschillen naar gelang van het land. Het economische en sociale klimaat heeft een belangrijke rol gespeeld, maar het is duidelijk dat de dialoog tussen de burgers van de Europese Unie en haar instellingen moet worden verbeterd. Wij hebben in Europa een plan "D" nodig : "D" zoals in democratie en dialoog.

Toch moeten de `neen'-stemmen tegen de Grondwet niet worden geïnterpreteerd als `neen-stemmen tegen Europa : het lidmaatschap van de Unie wordt door de grote meerderheid van de burgers beschouwd als een goede zaak. Reeds verscheidene jaren blijkt uit de Eurobarometer-opiniepeilingen dat de burgers niet minder Europa willen, maar meer resultaten. De instellingen moeten meer dan ooit blijk geven van verantwoordelijkheidszin en ervoor zorgen dat zij beschikken over de middelen om concreet aan de verwachtingen van de burgers te voldoen."

Belangrijkste resultaten van de opiniepeilingen die na de verkiezingen zijn gehouden:

* De "ja"-stemmen behalen de beste resultaten onder de kiezers in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder (54% in Frankrijk, of negen punten meer dan het nationale gemiddelde; 48% in Nederland, of tien punten meer dan het nationale gemiddelde).
* Redenen om "ja" te stemmen: het belang van de Grondwet voor de voortzetting van de opbouw van Europa is de reden die door de personen die « ja » hebben gestemd in Frankrijk (39%) en in Nederland (24%) het vaakst spontaan wordt genoemd.
* Redenen om "neen" te stemmen: wanneer zij worden verzocht hun keuze toe te lichten, noemen diegenen die in Frankrijk "neen" hebben gestemd in de eerste plaats sociaal-economische aspecten: de vrees voor ongunstige gevolgen voor de werkgelegenheid (31%), de huidige situatie van de economie en van de arbeidsmarkt (26%), de idee dat de tekst te liberaal (19%) of niet voldoende sociaal (16%) is. Ook het feit dat men het oneens is met de politieke leiders of bepaalde partijen wordt door 18% van de ondervraagden genoemd.

* In Nederland daarentegen wordt het vaakst het gebrek aan informatie genoemd (32%), vóór de vrees voor een verlies van soevereiniteit (19%).

* De personen die "neen" hebben gestemd hebben zowel in Frankrijk als in Nederland in de eerste plaats rekening gehouden met de economische en sociale situatie van hun land om hun keuze te bepalen (respectievelijk 47% en 28%). Diegenen die "ja" hebben gestemd, hebben zich vooral gebaseerd op hun algemene opvatting over de opbouw van Europa (respectievelijk 52% en 44%).
* Het lidmaatschap van de Unie krijgt nagenoeg unanieme steun: 88% van de Fransen en 82% van de Nederlanders beschouwen dit immers als een goede zaak. Van de personen die "neen" hebben gestemd, heeft in Frankrijk 83% en in Nederland 78% positief geantwoord op de vraag in dit verband.

* Het beeld dat men heeft van de Europese instellingen daarentegen is genuanceerder : 53% van de Fransen, maar slechts 31% van de Nederlanders, heeft een positief beeld van de instellingen.
* Een meerderheid van de burgers denkt dat de overwinning van de "neen"-stemmen het mogelijk zal maken opnieuw te onderhandelen over de Grondwet, om een tekst te verkrijgen waarin sociale aspecten een grotere rol spelen (62% in Frankrijk, 65% in Nederland) en waarin de belangen van hun land beter worden verdedigd (59% in Frankrijk, 66% in Nederland).
* Van de Fransen denkt 75% ondanks alles dat de Grondwet onontbeerlijk is voor de voortzetting van de opbouw van Europa; slechts 41% van de Nederlanders deelt die mening.

Technische gegevens :

Frankrijk : Telefonische Eurobarometer Flash-opiniepeiling uitgevoerd door EOS Gallup Europe/TNS Sofres op 30 en 31 mei 2005 onder een steekproef van 2015 als kiesgerechtigden geregistreerde personen.

Nederland : Telefonische Eurobarometer Flash-opiniepeiling uitgevoerd door EOS Gallup Europe/TNS NIPO van 2 tot en met 4 juni 2005 onder een steekproef van 2000 als kiesgerechtigden geregistreerde personen.

De volledige resultaten zijn beschikbaar op de Eurobarometer-website:

http://europa.eu.int/comm/public_opinion/index_en.htm