Den Haag, 16 juni 2005

Vragen van de leden Koenders en De Vries (beiden PvdA) aan de Minister President en de Minister van Buitenlandse Zaken over de naleving van het internationaal recht.

1. Hoe beoordeelt u de uitzonderlijke stap van uw voorganger oud Premier Van Agt om een 'J'accuse' artikel te schrijven in de Volkskrant over het tekortschietende beleid van de Nederlandse Regering als het gaat om de Palestijnen en de gebrekkige kritiek op de staat Israël?

2. Heeft u oud Premier Van Agt uitgenodigd om zijn positie nader uit te leggen?

3. Kunt u gedetailleerd ingaan op de stelling name en voorstellen van oud Premier Van Agt en uw visie daaromtrent?

4. Deelt u het oordeel dat Israël door het voortzetten van de afscheidingsmuur en door het bouwen van nederzettingen waarbij Palestijns gebied volledig versnipperd raakt het internationaal recht met de voeten treed ?

5. Deelt u de mening dat zonder het naleven van internationaal rechterlijke uitspraken ten aanzien van de afscheidingsmuur en de bouw van nederzettingen het vredesproces geen kans van slagen heeft? Deelt u de visie zoals onder meer verwoord door de heer Van Agt dat Nederland in het licht van Grondwet artikel 90 (bevordering internationale rechtsorde) de plicht heeft Israël aan te spreken op de voortgaande ernstige schendingen daarvan?

6. Welke stappen heeft u het afgelopen jaar ondernomen om bij Israël aan te dringen op naleving van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof ?

7. Op welke wijze heeft daarnaast de EU aangedrongen op naleving van de uitspraak en wat is de houding van de VS hierbij geweest in het afgelopen jaar?

8. Welke inzet en positie heeft de EU op dit moment ten aanzien van het vredesproces?

9. Op welke wijze zijn afspraken over de associatie akkoorden met Israël afgelopen jaar verder aangescherpt dan wel nader ingevuld zodat producten uit Palestijns gebied niet als Israëlisch product in aanmerking komen voor handelspreferenties ? Bent u bereid de EU-Associatieraad bijeen te roepen en de handelspreferenties op te schorten als Israël doorgaat - zoals nu het geval is- met de bouw van nederzettingen? Zo nee, welke andere mogelijke maatregelen denkt u op te kunnen leggen?

Zoals onder meer verwoord in 'Een schreeuw om recht voor de Palestijnen', door de heer Van Agt in de Volkskrant, 15-06-06 Zie ook vragen Koenders inzake de voortgaande bouw van nederzettingen, 08-06-06 Zie vragen Koenders inzake de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, nr. 2084, 14 juli 2004 Zie vragen Koenders inzake Protocol oorsprongregels EU-Israel Associatieakkoorden, nr. 75, 7 juli