NEN


Bouwbranche wil uniforme regels voor gebouwen hoger dan 70m

Delft - Een aantal praktische uitgangspunten moet zorgen voor eenheid in de bouwregels voor gebouwen hoger dan 70 meter. De bouwbranche wil hier samen met NEN, het centrum van normalisatie, invulling aan geven. Daarom is de Stuurgroep Nationaal Convenant Hoogbouw opgericht. De groep zoekt medestanders.

Het Bouwbesluit geeft geen specifieke regels voor bouwwerken hoger dan 70 meter. Dat betekent in de praktijk dat er forse verschillen kunnen zitten in gemeentelijke bouw- en gebruiksvergunningen. "Een doorn in het oog van diegenen die betrokken zijn bij hoogbouwprojecten. Uniformiteit is van groot belang. Niet alleen in verband met publiekrechtelijke aspecten, maar ook in relatie tot de kwaliteit van een bouwwerk en de economische haalbaarheid van hoogbouwprojecten", aldus Ruud Jacobs, algemeen directeur van Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling en voorzitter van de onlangs opgerichte Stuurgroep Convenant Hoogbouw.

NEN zoekt medestanders
"Het slagen van het Nationaal Convenant Hoogbouw Nederland staat of valt met een breed draagvlak. Alle partijen die bij hoogbouw zijn betrokken zullen mee moeten doen. Daarom roep ik bij deze iedereen die hierin een belang heeft op om zich bij ons te melden", aldus NEN-consultant ir. Ruud Nouwen. Hij begeleidt dit project namens de Business Unit Bouw van het normalisatie-instituut. Inmiddels is al een groot aantal partijen betrokken.

De punten die volgens de stuurgroep prioriteit zouden moeten krijgen zijn:

* De brandveiligheid van hoogbouwprojecten;
* De bereikbaarheid en beschikbaarheid van het materieel van de diverse hulpdiensten;

* De lucht- en waterdichtheid gevel bij groter drukverschil;
* De constructieve veiligheid en het dynamisch gedrag van hoogbouw onder windbelasting;

* Het windklimaat buiten het gebouw.

Voor inhoudelijke informatie over dit project: ir. Ruud Nouwen, tel. (015) 2690 156, e-mail Ruud.Nouwen@nen.nl.