Gemeente Harderwijk


De gemeenteraad besloot...

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 16 juni jongstleden de volgende besluiten genomen:

· Na vaststelling van de Jaarrekening 2004 behandelde de raad de Kadernota 2006. In de jaarrekening verantwoordt het college het gevoerde beleid en de financiële consequenties daarvan. De jaarrekening laat een positief saldo zien. In de Kadernota geeft de raad op hoofdlijnen aan waaraan zij in 2006 geld wil uitgeven of waarop zij wil bezuinigen. Bij de vaststelling van de begroting 2006 in november volgt de uitwerking.

De raad nam het collegevoorstel voor de Kadernota niet ongewijzigd over. De raad heeft besloten extra geld uit te trekken voor het beheer en onderhoud van speelplaatsen, voor een nieuwe stal voor de Dierenweide in Stadsweiden en voor onderwijsbegeleiding. Ook besloot de raad, gelet op het positieve saldo op de jaarrekening, 1,5 miljoen euro te reserveren voor beperking van de belastingdruk voor inwoners, een half miljoen voor aanpassing, onderhoud en uitbreiding van buitensportaccommodaties en 2,5 miljoen ruimte in te bouwen voor nieuw beleid in de volgende raadsperiode (vanaf maart 2006). In een motie riep de raad het college op te onderzoeken hoeveel geld er nodig is voor een nieuw onderkomen van muziekvereniging Crescendo, zodat de raad hierover bij de vaststelling van de begroting in november een besluit kan nemen.

· De raad heeft het besluit genomen om te starten met de uitvoering van Waterfront. Het gaat hierbij allereerst om de realisatie van bedrijventerrein Lorentzhaven en de aanleg van het natuurgebied Mheenlanden. Bijzonder is dat de gemeenteraad met dit voor Harderwijk belangrijke project unaniem kon instemmen.

· De raad heeft voor Park3 een overbruggingskrediet beschikbaar gesteld en geld voor een onderzoek naar de mogelijkheden om het gebouw voor het welzijnswerk en als poppodium te behouden. Wel verbond de raad hieraan strikte voorwaarden, het gebouw mag tijdens het onderzoek niet worden verhuurd of verkocht. Een verzoek om verhoging van de vaste jaarlijkse subsidie wees de raad af.

· Harderwijk krijgt een onafhankelijke Ombudscommissie. De raad heeft de Verordening op de Ombudscommissie vastgesteld. Bij deze commissie kunnen inwoners terecht met klachten over gedragingen van het gemeentebestuur en ambtenaren, mits zij eerst een klacht bij het gemeentebestuur zelf hebben ingediend en de behandeling van de klacht niet tot een oplossing leidt. De verordening is in te zien in de Stadswinkel en staat op www.harderwijk.nl.

· De raad heeft ook besloten een rekenkamercommissie in te stellen. Zij stelde de Verordening op de rekenkamercommissie vast. Per 1 januari a.s. is een rekenkamerfunctie wettelijk verplicht. Een rekenkamerfunctie onderzoekt de doeltreffendheid, doel- en rechtmatigheid van het door de raad, het college en de burgemeester gevoerde bestuur. Kortweg: de rekenkamercommissie onderzoekt of het geld wel goed wordt besteed. Ook deze verordening vindt u in de Stadswinkel en op www.harderwijk.nl.

· De gemeenteraad heeft het Bestemmingsplan Omgeving Groene Zoomweg-Harderwijkerweg vastgesteld. Dit was nodig in verband met de aanleg van de rotonde aan de Groene Zoomweg. Het maakt de aanleg van een ventweg tussen de Groene Zoomweg en het bedrijvenpark Tonsel mogelijk en verandert de aansluiting van het bungalowpark Ceintuurbaan op de Ceintuurbaan.

· Ongegrond verklaarde de raad het bezwaarschrift van de familie Weerd tegen het besluit tot toekenning van een planschadevergoeding wegens het bestemmingsplan Hierden-dorp 2001. De familie Weerd was het niet eens met de hoogte en berekeningswijze van de vergoeding.

· De gemeenteraad heeft besloten onderwijsleerpakketten en meubilair ter beschikking te stellen aan twee klassen van de RK basisschool Alfons Ariëns en een klas van openbare basisschool De Bogen.

· De bevoegdheid om vrijstelling van een bestemmingsplan te verlenen op grond van artikel 19, eerste lid van de Wet Ruimtelijke Ordening heeft de raad tot 1 oktober 2006 overgedragen aan het college van burgemeester & wethouders.

Dit is een beknopte populaire samenvatting van een aantal raadsbesluiten. De volledige officiële raadsnotulen vindt u binnenkort op onze website www.harderwijk.nl.

Informatie: raadsgriffier, tel. 411317.