Zie ook het wederhoor van de Jellinek kliniek

Jellinek verstrekt voorkeursbehandelingen

voor betalende cliënten die wachtlijsten willen omzeilen

AMSTERDAM, 20050616 -- Wanneer cliënten bereid zijn om Christian Krappel de directeur van de Jellinekkliniek een aanzienlijk bedrag per uur te betalen, krijgen zij binnen vierentwintig uur een behandeling naar keuze. Andere verslaafden, mensen in het ziekenfonds of zonder geld, moeten gemiddeld drie tot zes maanden wachten op een opname voor behandeling. Keith Bakker van Smith & Jones vindt dat onethisch.


Keith Bakker is de oprichter van Smith & Jones Addiction Consultants een bedrijf gespecialiseerd in het consulteren en verwijzen van mensen met een verslaving naar adequate zorg al dan niet in het buitenland. Bakker zet grote vraagtekens bij de vermeende voorkeursbehandeling voor welvarende cliënten: "Een dergelijke voorkeursbehandeling is volgens mij onethisch voor een door de staat gesubsidieerd behandelingscentrum zoals de Jellinekkliniek. Al in april 2004 berichtte NRC Handelsblad over de voorkeursbehandeling. Je hoeft slechts een bepaald nummer te bellen en kan binnen 24 uur worden geholpen.
"Inmiddels is er nog altijd niets veranderd. Een alcoholverslaafde die in het ziekenfonds zit, moet soms tot wel zes maanden wachten op zijn of haar behandeling. Vaak moet de cliënt met andere mensen in vervelende wachtkamers zitten en wordt hij of zij soms als een soort ex-veroordeelde behandeld." Bakker vervolgt: "Iemand die veel geld neerlegt kan daarentegen binnen 24 uur worden behandeld en een intake krijgen op een plaats naar keuze."

Bakker heeft zelf ook slechte ervaringen met Jellinek. Voor één van zijn cliënten had hij een verwijzing nodig van de Jellinek. Hij wilde de patiënt laten behandelen in de Priory-klinieken; privé-klinieken in het Verenigd Koninkrijk die gespecialiseerd zijn in de zorg voor alcohol- en drugsverslaafden. Na verschillende pogingen lukte het niet om de verwijzing te krijgen. Toen Bakker voor zijn cliënt belde naar de nieuwe privé-service van de Jellinekkliniek, kon hij binnen vierentwintig uur worden geholpen en had hij zelfs een ontmoeting met Christian Krappel, de medisch directeur van Jellinek.
"Jellinek misbruikt haar monopolie-positie." Bakker vindt dat onacceptabel. Wanneer een patiënt met een laag tot gemiddeld inkomen een verwijzing nodig heeft kan het niet, maar voor vijfhonderd euro kan ik bij de Jellinek kopen wat ik wil", aldus Keith Bakker van Smith & Jones.

Het voorkeursbeleid van Jellinek voor rijke mensen is volgens Bakker een initiatief van het bestuur van de Jellinek. Bakker: "Patiënten zonder geld sterven wekelijks door de veel te lange wachtlijsten voor behandeling van drugsverslaving en alcoholverslaving. Mogelijk ontstaan de wachtlijsten deels door de voorkeursbehandelingen die de directie verstrekt aan cliënten met geld."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Smith& Jones addiction consultants
Tel: 00-31-(0)20-4865464 Mobile 06 22373766
info@smithandjones.nl
www.smithandjones.nl