AutoRai

Audi R8 begint aan zijn afscheidstournee

(18-3-2005)
Aanstaande zaterdag gaat met de 12 Uur van Sebring in de Amerikaanse staat Florida de American Le Mans Series van start. Met de opening van het sportwagenseizoen begint tegelijkertijd de afscheidstournee van de Audi R8, het succesvolste Le Mans-prototype aller tijden. Volgend jaar wordt de nu al legendarische Audi-sportwagen opgevolgd door een nieuw model. Maar voor het zover is, willen de Audi-privéteams ook dit seizoen nog laten zien waartoe het model met FSI-turbomotor in staat is. De Audi R8 komt in actie tijdens de wedstrijden om de American Le Mans Series (ALMS) en natuurlijk bij de 24 Uur van Le Mans op 18 en 19 juni, traditioneel het hoogtepunt van het seizoen.

Precies vijf jaar geleden maakte de huidige Audi R8 bij de 12 Uur van Sebring zijn wedstrijddebuut. Sindsdien is de auto op het hobbelige vliegveldcircuit nog ongeslagen. En meer dan dat: in de 62 races waarin de Audi R8 van start ging, behaalde Audi maar liefst 52 overwinningen, waaronder vier keer de eindzege bij de 24 Uur van Le Mans. Dit jaar rijden er in Le Mans drie Audiâs. Het Franse Audi PlayStation Team ORECA neemt met drie Franse rijders deel: Franck Montagny, Jean-Marc Gounon en Stéphane Ortelli. ORECA, het team van Hughues de Chaunac, kent een lange staat van dienst in Le Mans, met onder andere een overwinning in 1991. Het Amerikaanse team ADT Champion Racing schrijft twee Audiâs R8 voor Le Mans in. De ene auto wordt bestuurd door de Duitser Frank Biela, de Italiaan Emanuele Pirro en de Schot Allan McNish, de andere auto wordt toevertrouwd aan de Fin JJ Lehto, de Deen Tom Kristensen en de Duitser Marco Werner.

ADT Champion Racing tekent ook voor de beide Audiâs in de American Le Mans Series. De ene auto wordt bestuurd door JJ Lehto en regerend ALMS-kampioen Marco Werner, de andere auto is voor Frank Biela en Emanuele Pirro, die na een jaar voor Audi in de DTM nu weer in de Amerikaanse sportwagenracerij terugkeren. Biela en Pirro behoren tot de succesvolste rijderscombinaties in de ALMS: samen wonnen ze van 2000 tot en met 2002 niet minder dan negen races. Voor de 12 Uur van Sebring krijgen Biela en Pirro versterking van oud-Formule 1-coureur Allan McNish. Lehto en Werner rijden in Sebring samen met zesvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen. Alle zes de Audi-rijders hebben de klassieker in Sebring minstens eenmaal gewonnen. Frank Biela stond er zelfs al driemaal op de hoogste trede van het podium en kan aanstaande zaterdag de eerste rijder in de 53-jarige historie van de race worden die de wedstrijd vier keer op zijn naam schrijft.

Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, is vol goede moed voor het komende seizoen. âDe Audi R8 is in Sebring tot dusver ongeslagen en dat moet hij als het aan ons ligt ook dit jaar blijven, in zijn vermoedelijk laatste seizoen. Vandaar dat we het team ADT Champion Racing vijf van onze beste fabrieksrijders ter beschikking hebben gesteld. Zij allen weten hoe je in Sebring moet winnen. Tegelijkertijd is deze race voor het team ook de voorbereiding op de 24 Uur van Le Mans, en in de afgelopen jaren werd deze strategie al vaak met een overwinning in Le Mans beloond.â