Gemeente Maassluis

Open Torenconcert Groote Kerk op 18 juni

Op zaterdag 18 juni 2005 wordt er in de Groote Kerk in Maassluis een concert gegeven in de reeks Open Toren Concerten. Van 19.15 tot 20.00 uur bespeelt beiaardier Gerard de Waardt de beiaard. Thema van de bespeling is "Van Bach tot Beatles". Op diezelfde dag is het mogelijk de toren van de Groote Kerk op het Schanseiland te beklimmen. Toren
De in de jaren 1629-1639 naar voorbeeld van de Amsterdamse Noorderkerk gebouwde Ned. Herv. Grote Kerk was aanvankelijk voorzien van een toren op de kruising van de kerk. Acht jaar na ingebruikneming kreeg men angst dat deze toren, die op vier zuilen in de kerk rustte, zou omvallen. Op advies werd de vieringtoren afgebroken en in 1648-1650 vervangen door de nu nog aanwezige nieuwe en hoge toren, "dakruiter".

Klokkenspel
De beiaard heeft 47 klokken die op het klavier zijn aangesloten. De twee oudste klokken die tevens als luidklokken fungeren zijn in 1947 door Van Bergen gegoten. De overige 45 klokken zijn in 1974 door Petit & Fritsen vervaardigd. De toren heeft ook nog een derde luidklok. Het betreft hier een exemplaar gegoten in Amsterdam in 1655 met een gewicht van ca. 2400 kg. Zij overleefde de oorlog omdat zij in 1943 niet uit de toren verwijderd kon worden. Geschiedenis
Het verlangen om in Maassluis tot een beiaard te komen dateert van 1963 en dit met het oog op het feit dat de stad in 1964 haar 350-jarig bestaan als zelfstandige gemeente zou vieren. Op initiatief van de Stichting Maassluise Gemeenschap werd als eerste aanzet een beiaardfonds gesticht. Er werd een bedrag van ruim 19.000 gulden bijeengebracht. Te weinig om er een behoorlijk klokkenspel van aan te schaffen. Als tweede aanzet werd een bedrag van 40.000 gulden geschonken door Smit Internationale Zeesleep- en Bergingsbedrijf B.V. Deze firma verlegde haar activiteiten van Maassluis naar Rotterdam en ter compensatie hiervan deed zij genoemde financiële gift. Het werd toen mogelijk om een niet al te grote beiaard aan te schaffen, waartoe men evenwel niet besloot. De beiaardgedachte bleef echter levend en in november 1973 doet het Maassluise gemeentebestuur een oproep aan alle ingezetenen om een schenking te doen aan het beiaardfonds. In korte tijd is een bedrag van 127.000 gulden bijeen gebracht. De namen van de schenkers zijn naderhand op de door hen geschonken klok geplaatst. De gemeenteraad besluit de ontbrekende 13.000 gulden aan te vullen en verstrekt aan Petit & Fritsen de opdracht om de 45 nieuwe klokken te gieten en daarna de beiaard in te richten. Op 5 oktober 1974 wordt de beiaard feestelijk in gebruik genomen.

Beklimming toren
Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan de rondleiding in de toren enkele spelregels verbonden. Zo is de minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar. Kinderen van 8 tot 14 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen. In de toren hangt een overzicht van instructies die de deelnemers aan de beklimming in acht dienen te nemen. Als u last heeft van hoogtevrees, wordt deelname ten sterkste afgeraden.

Belangstellenden kunnen zich op 18 juni tussen 18:45 en 19:00 uur melden aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk. Daarna gaat de deur dicht en wordt u onder deskundige leiding rondgeleid in de toren. Bovenin de toren kunt u dan de beiaardier aan het werk zien en op de trans nog even genieten van het uitzicht over Maassluis en omgeving. De rondleiding zal verzorgd worden door een medewerker van de Groote Kerk.
Algemeen
Het gehele jaar door wordt er wekelijks op de beiaard gespeeld door één van de beide stadsbeiaardiers. In 2005 speelt Gerard de Waardt tijdens de oneven weken en Jan van der Zwart tijdens de even weken op zaterdagmiddag tussen 14:00 en 15:00 uur.

Op zaterdag 10 september 2005 is het weer Open Monumentendag. Op die dag zal het wederom mogelijk zijn om de toren te beklimmen en de beiaardier aan het werk te zien.