PERSBERICHT - 2005-06-09

Landelijke open dag op 18 juni

Eerste Nordic Walkingroute in de Achterhoek

Op zaterdag 18 juni opent Neerlands bekendste marathonloper Gerard Nijboer de eerste Nordic Walkingroute in de Achterhoek. Vanaf die dag kan een bewegwijzerde route door de mooie omgeving van Zelhem worden gelopen. Nordic Walking is de nieuwste sport van Nederland. Het lopen gebeurt met twee wandelstokken, poles genoemd, waardoor ook het bovenlichaam meebeweegt tijdens het wandelen. Hiermee wordt een grotere effectiviteit van de bewegingen bereikt zonder toename van de spierbelasting. Tijdens de open dag geven ervaren instructeurs uitleg en training. Bovendien kunnen er clinics en tochten worden gelopen. Het evenement start om 10.30 uur bij ML Sportcenter aan de Brinkweg 38 in Zelhem.

Open dag
Het evenement start om 10.30 uur en gedurende de dag zullen er op verschillende tijden clinics en tochten worden verzorgd. Voor starttijden, inschrijving en meer informatie over de Landelijke Nordic Walking Dag te Zelhem kijk op www.nordicwalking.nl onder het kopje 18 juni NW dag. U kunt ook bellen met ML Sport & Snowcenter in Zelhem, (0314) 62 00 26. De dag wordt geopend door Nederlands meest succesvolle marathonloper aller tijden Gerard Nijboer. De speciale (gratis!) kennismakingclinics worden verzorgd door gecertificeerde instructeurs.

Route
Rondom Zelhem is een route uitgezet van 10,2 kilometer met een verkortingsmogelijkheid tot 7,4 kilometer. De tocht voert over mooie wandelpaden, door bos en langs weilanden. Ook gaat de route over de voormalige stortplaats De Langenberg die sinds kort is omgetoverd tot een fraai aangelegd recreatieterrein. De route is na 18 juni te koop bij VVV Zelhem.

Wat is Nordic Walking?
Nordic Walking betekent sportief wandelen met gebruik van speciaal ontwikkelde wandelstokken. Een nieuwe fitnessactiviteit waarmee men makkelijk kan beginnen en die ook gemakkelijk is vol te houden, ongeacht de leeftijd, geslacht of bewegingservaring. Het sportwandelen wordt effectiever doordat de rug- schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Wanneer de techniek goed wordt uitgevoerd, dan worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen. Bovendien worden met name de rug-, buik- en bilspieren optimaal gebruikt. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten van rug en benen toeneemt.