Ingezonden persbericht


uitnodiging

Ongebaande wegen: vluchtelingen en de media

Werkconferentie ter bevordering van de deelname van vluchtelingen aan het publieke debat ZATERDAG 18 JUNI, 9.30 - 17.30 UUR, VERGADERCENTRUM DOMSTAD, KONINGSBERGERSTRAAT 9, UTRECHT

Vluchtelingen-Organisaties Nederland en Mira Media organiseren ter gelegenheid van Vluchtelingendag 2005 de werkconferentie 'Ongebaande wegen: Vluchtelingen en de media'. Doel ervan is met vluchtelingjournalisten en -intellectuelen en andere geïnteresseerden stil te staan bij de huidige beeldvorming over vluchtelingen en immigranten, en de deelnemers aan te moedigen om zich te mengen in het publieke debat over integratie en de problematiek van multicultureel Nederland.

Centraal staat de vraag wat vluchtelingen ervan kan weerhouden een actieve rol te spelen in het debat, en hoe obstakels kunnen worden weggenomen. Op grond van de wensen van de deelnemers zullen VON en Mira Media een vervolgprogramma vormgeven. Wij nodigen iedereen uit die een visie heeft die kan bijdragen tot een grotere participatie van vluchtelingen in het publieke debat; dus zowel ervaren journalisten en publicisten als degenen die hun ambities nog moeten waarmaken.

Het programma bestaat uit drie inleidingen, een paneldiscussie en een drietal workshops. Daarnaast is er een videoprogramma met documentaires. De journalist Frank Siddiqui schetst een beeld van de rol die vluchtelingen, actief en passief, hebben gespeeld in de media. On File, zelforganisatie van gevluchte journalisten en schrijvers, verzorgt een inleiding over vluchteling-journalisten in Nederland en gaat daarbij in op haar eigen ervaringen en activiteiten. Terry Williams van het Engelse MediaWise vertelt over het RAM-project om de beeldvorming over vluchtelingen in Engeland te verbeteren. In de workshops wordt gezocht naar praktische mogelijkheden om het publieke debat te beïnvloeden via de gedrukte pers, woordvoering en audiovisuele media. Meer informatie over de bijeenkomst vindt u op het bijgaande programma.

----------

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie over deze dag en aanmelding kunt u contact opnemen met:
Peter Abspoel (VON), tel. 030 2714505, p.abspoel@vluchtelingenorganisaties.nl Giovanni Massaro (Mira Media), tel. 030 2399032, gimass@miramedia.nl

----------

VON (Vluchtelingen-Organisaties Nederland) is de landelijke belangenbehartiger van vluchtelingen in Nederland. Meer dan vierhonderd organisaties van vluchtelingen hebben hun krachten in VON gebundeld. Zie www.vluchtelingenorganisaties.nl.
Mira Media is een landelijke organisatie die streeft naar gelijkwaardige deelname van etnisch culturele minderheden in de audiovisuele media op alle functieniveaus en naar een medialandschap dat een afspiegeling is van de multiculturele samenleving. Zie www.miramedia.nl.
---

Mira Media - schakel met de multiculturele samenleving Mariaplaats 3-1 Postbus 1234
3511 LH Utrecht 3500 BE Utrecht
Nederland Nederland

Tel. : +31-(0)30-2302240
Fax. : +31-(0)30-2302975
Email: info@miramedia.nl

http://www.miramedia.nl
http://www.multicultureelplein.nl
http://www.multicultural.net
http://www.replay4me.nl

---