Gemeente Den Haag

juni 2005
Bewoners Transvaal krijgen hun vernieuwde wijkpark terug (13 juni)

Eindelijk is het dan zover. Het wijkpark Transvaal is klaar. Daar waar ooit huizen stonden is nu ruimte voor kinderen om te spelen, voor sport en recreatie en de bewoners kunnen elkaar in het park ontmoeten. De wijk heeft het groen gekregen waar het zon behoefte aan had. Op zaterdag 18 juni is er een groot wijkparkfestival waarbij wethouder Marnix Norder en wethouder Wilbert Stolte het park officieel openen.

Het nieuwe wijkpark is zo groot als vijf voetbalvelden. Dat is ongeveer drie keer zo groot als het oorspronkelijk was. Daarvoor zijn huizenblokken gesloopt en de Stadsboerderij is bij het geheel betrokken. Er is een dierenweide, een grote speelvloer voor sport en spel en er zijn veilige kinderspeelplaatsen. Er staat een beheerdersgebouw met een Haags Hopje waar kinderen speelgoed kunnen lenen. Het park kan ook gebruikt worden voor braderieën, festivals en andere wijkmanifestaties.

Aandacht voor bewoners
Het wijkpark ligt op een cruciale plek in de wijk. Het vormt een schakel tussen de grootste Europese warenmarkt de Haagse Mart enerzijds en de multiculturele winkelstraat de Paul Krugerlaan anderzijds. De looproute tussen beide plekken loopt via het park. Bij de inrichting is rekening gehouden met de wensen van de bewoners. Zij zijn gewend elkaar buiten te ontmoeten. Daarom staan er volop bankjes in het park. Als eerbetoon aan de vele nationaliteiten van de bewoners van Transvaal zijn er langs de promenade speakers opgehangen waaruit op gezette tijden geluiden te horen zijn van vogels uit alle windstreken.

Wijkvernieuwing
In Transvaal wordt de komende jaren een grootscheepse vernieuwingsoperatie uitgevoerd. Volgens wethouder Marnix Norder van Stedelijke Ontwikkeling is het wijkpark het eerste zichtbare resultaat van hoe mooi en bijzonder de wijk gaat worden. De vernieuwing in Transvaal brengt heel wat teweeg. Het duurt even voordat je echt resultaat ziet en voordat bewoners merken dat hun wijk beter en prettiger wordt. De oplevering van het wijkpark, het eerste grote project in het kader van de vernieuwing, is dan ook erg bijzonder. Er moesten huizen voor wijken en het park is gedurende lange tijd niet toegankelijk geweest. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Op dit moment wordt er niet alleen op verschillende plekken in de wijk gesloopt en gebouwd maar lopen er ook projecten op het gebied van economie, leefbaarheid, welzijn, onderwijs en cultuur. De vernieuwingsoperatie is in 2004 begonnen en duurt nog tot ongeveer 2012.

Beheer en toezicht
Een voorwaarde bij de aanleg van het wijkpark was dat het toezicht en het beheer goed geregeld zouden zijn. Het groenonderhoud, bestrating, afvalverwerking, reparaties vallen onder de verantwoordelijkheid van de dienst Stadsbeheer. Het buurtbeheerbedrijf Team Transvaal is verantwoordelijk voor extra toezicht en klein onderhoud. Wethouder Wilbert Stolte van Stadsbeheer wijst erop dat er natuurlijk ook een grote rol is weggelegd voor bewoners en gebruikers. De omgeving blijft alleen schoon, heel en veilig als ook bezoekers van het park daar hun steentje aan bijdragen.

Wijkparkfestival op 18 juni
Het nieuwe wijkpark wordt op zaterdag 18 juni geopend met een groot feest dat de hele dag duurt. Op twee podia treden tussen 12.00 uur en 21.00 uur verschillende artiesten op. Verspreid over het park zijn allerlei sport-, spel- en andere kinderactiviteiten. Verschillende organisaties uit de wijk geven informatie. Voor het volledige programma kunt u kijken op www.transvaalkwartier.nl.

Om 13.00 uur wordt het park officieel geopend door de wethouder Marnix Norder van Stedelijke Ontwikkeling en wethouder Wilbert Stolte van Stadsbeheer.