Politie Midden- en West Brabant

Politiediensten met ruim 300 mensen paraat bij Open Dagen KLu

RIJEN, 18 juni 2005

RIJEN: Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni verzorgden de politie Midden en West Brabant, de Koninklijke Marechaussee en het Korps Landelijke Politie Diensten ondersteuning bij de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht 2005 in Gilze Rijen. Het evenement werd druk bezocht en er deden zich geen calamiteiten voor. 150 politieagenten en 120 manschappen van de Koninklijke Marechaussee richtten zich op het handhaven van de openbare orde op én rondom het terrein van de vliegbasis. Het Korps Landelijke Politiediensten droeg met 65 agenten zorg voor de verkeersafwikkeling op de omliggende autosnelwegen. Verder zette het KLPD een zogenaamde TeleHeli in, een
politiehelikopter die vanuit de lucht rechtstreeks actuele videobeelden naar de commandopost seinde.

Er ontstonden tijdens het gehele evenement geen noemenswaardige files. Enkele keren trad de politie verbaliserend op vanwege kleine verkeersovertredingen. Een inwoner van Rijen kreeg een bekeuring van 220,- Hij beledigde agenten nadat hem gevraagd was om zijn zelfstandig ingerichte parkeerterrein op zijn erf te sluiten.

Tegen het einde van de zaterdagmiddag werd het erg druk bij de ingang aan de Langenbergseweg. Er ontstonden opstoppingen van het vertrekkende publiek. Om die reden besloot de organisatie om vanaf 15.30 om via dit hek géén binnenkomende bezoekers mee toe te laten. Daarnaast werd de Langenbergseweg opengesteld voor de vertrekkende voetgangers. In eerste instantie was het de bedoeling om de bezoekers met bussen te vervoeren naar de parkeerterreinen en om deze weg afgesloten te houden voor alle verkeer.

De GHOR riep gedurende zaterdag 18 juni ieder kwartier het publiek op om voldoende vocht tot zich te nemen. Dit in verband met de warme weersomstandigheden. Om die reden kregen alle bezoekers bij de uitgangen een flesje water aangeboden. De brandweer vernevelde bij alle uitgangen water, zodat vertrekkende bezoekers desgewenst wat verkoeling konden nemen. Vijf personen zijn na onwel wordingen naar het ziekenhuis overgebracht voor medische nazorg.

De luchtmacht spreekt van een succesvolle happening. Zij schat het aantal bezoekers op vrijdag 17 juni op circa 100.000 bezoekers en op zaterdag 18 juni van ongeveer 275.000 bezoekers. Dit mede gelet op de aantallen belangstellenden dat van buiten de hekken het spektakel aanschouwden.

Auteur: Jeroen Steenmeijer