Ingezonden persbericht


Theater Lantaren/Venster te Rotterdam presenteert Europees Jazz Talent

Theater Lantaren/Venster besluit het eerste gedeelte van haar jazzprogrammering van 2005 met een geheel nieuw programma: L/V presenteert Europees Talent. De jazzprogrammering waar ons theater in januari, in nauwe samenwerking met Jazz International Rotterdam, mee van start is gegaan mogen we met gepaste trots een daverend succes noemen. Met een sfeervolle ambiance, voor zowel muzikanten als bezoekers, en regelmatig uitverkochte concerten is de keuze om structureel jazz in ons theater te programmeren een juiste gebleken. Ter afsluiting van onze voorjaarsprogrammering zal op 18 juni de eerste editie plaatsvinden van: L/V presenteert Europees Talent. Dit programma bevat twee onderdelen: eerst een Nederlands en vervolgens een ander Europees talent. Ieder jaar zal het tweede talent uit een ander Europees land worden gekozen. In de eerste editie van Europees Talent staan twee saxofonisten centraal: Jorg Kaaij uit Nederland en Christophe Monniot uit Frankrijk. Kaaij zal deze avond samen met de jonge pianist Edwin Berg optreden en Monniot verzorgt een exclusief concert in Nederland met zijn uitermate interessante band MonioMania.


1: Nederlands talent:
ENSEMBLE JORG KAAIJ-EDWIN BERG
Aanvang: 21:00 uur.

Bezetting:
Jorg Kaaij: tenor, alt en sopraansaxofoon
Edwin Berg: piano, melodica, toetsen

Jorg Kaaij en Edwin Berg keren in duo-setting terug naar de roots van hun muzikale samenwerking. Hun composities weerspiegelen elementen uit zowel de moderne gecomponeerde en geïmproviseerde jazzmuziek als uit de westerse negentiende-eeuwse klassieke muziek. Ook de hedendaagse populaire muziek is aan Kaaij en Berg niet voorbijgegaan. Twee eigenzinnige bandleiders die op dezelfde golflengte opereren bundelen nu wederom hun krachten en gaan een muzikale dialoog aan die resulteert in boeiende 'gesprekken' en verhitte 'discussies'. "Zowel Berg als Kaaij rijgen de ene na de andere parel aan hun ketting. Simpelweg geniaal." Vittorio Lo Conte, in: All about Jazz, Italy 2004)


2: Frans talent:
CHRISTOPHE MONNIOT: MONIOMANIA
Aanvang:22:30 uur.

Bezetting:
Christophe Monniot: saxofoons, cornet, viool
Emmanuel Codjia: gitaar
Emil Spanyi: piano, keyboards, sequence
Cécile Daroux: fluit
Denis Charolles: drums, percussie

Saxofonist Christophe Monniot is één van de meest interessante musici van de jazz-opleiding van het Nationale Conservatorium in Parijs. Hij werd bekend door Daniel Humair in Baby Boom, samen met gitarist Manu Codjia. Deze twee jonge virtuozen vinden elkaar terug in de vermaarde band Moniomania. Alle ingrediënten voor een gedenkwaardig concert zijn daar.

In september gaat Theater Lantaren/Venster weer verder met haar wekelijkse jazzprogrammering. Wederom in nauwe samenwerking met onze goede vrienden van St. Jazz International Rotterdam. In de eerste editie van ons EUROPA festival, waar Scandinavië + centraal zal staan (van 9 tot en met 30 september) zullen Nordische grootheden als Tord Gustavsen en nieuwkomers als Rebekka Bakken het uitzonderlijke karakter van onze jazzprogrammering benadrukken. Zweden, Noorwegen, Denemarken en Ijsland en Finland zullen de landen zijn waar onze focus op gericht zal zijn, met andere woorden: Scandinavië +. De komende vier jaar gaat Theater Lantaren/Venster zich verdiepen in Europa. Het deel van de wereld dat voor ons zo bekend is, bijna vanzelfsprekend is en waarin we ons natuurlijk thuis voelen. Tegelijkertijd kent dat Europa nog zoveel vreemds. In deze eerste editie, Scandinavië + mogen we onder andere de volgende muziek verwachten:

Tord Gustavsen Trio Jacob Young Arild Andersen Rebekka Bakken Anders Jormin Rigmor Gustafsson & Jacky Terrasson Trio Ilmiliekki Quartet Pan Sonic Jóhann Jóhannsson Trabant Kira Kira Mugison Dadafon Deathprod Mari Boine

U zult binnenkort volledig op de hoogte worden gesteld van ons Scandinavië + festival.

Naar wij hopen en verwachten vormt bovenstaand materiaal voor u een goede aanleiding om aandacht te besteden in de vorm van artikelen, voorbeschouwingen of in ieder geval een prominente plek in uw agenda. Bij voorbaat dank daarvoor.
Voor op- en aanmerkingen weet u ons te vinden.
Met vriendelijke groet,

Hans E. Merts
publiciteit muziek
Theater Lantaren/Venster
merts@lantaren-venster.nl
010-2772266