Gemeente Harlingen

10-5-2005
Manifestatie 400 jaar Fries Aardewerk - steengoed!

In de zomer van 2005 staat Friesland in het teken van Fries Aardewerk. Honderden tegels, schotels en stukken gebruiks- en sieraardewerk laten zien hoe kleurrijk en divers het Friese aardewerk was én is. De manifestatie 400 jaar Fries Aardewerk - steengoed! toont hoe fascinerend het aardewerk product kan zijn.
De manifestatie belicht rijkdom, vakmanschap, techniek en ontwikkeling van het Fries aardewerk. Van 19 juni tot en met 2 oktober 2005 vinden in Friesland op zes plekken presentaties plaats: in Leeuwarden in het Princessehof, het Fries Museum en in Tresoar, in Harlingen in Gemeentemuseum Het Hannemahuis en in het Harlinger Aardewerk Museum, in Sneek in het Fries Scheepvaart Museum. Bij de manifestatie verschijnt een publieksboek en er is een tv-uitzending in voorbereiding. Op 17 september wordt er een symposium gehouden. Gedurende de tentoonstellingsperiode is er een uitgebreid activiteitenprogramma. Zie voor meer informatie www.friesaardewerk.nl (vanaf 18 mei).

Aanleiding voor de manifestatie is de afronding van een bijzondere serie boeken. Al jaren wordt er door enkele deskundigen onderzoek verricht naar de productie en de verschijningsvorm van Fries aardewerk en Friese tegels. Onder auspiciën van de Stichting Fries Aardewerk verschijnen in totaal zeven boeken over deze materie. De eerste vier al verschenen delen hebben betrekking op majolica en faience uit Makkum en Bolsward, het vijfde en zesde deel zullen de majolica-, tegel- en tinglazuuraardewerkfabricage en de producten uit Harlingen tot onderwerp hebben. Het zevende deel, dat net als de Harlinger boeken in juni verschijnt, behandelt het Fries loodglazuuraardewerk vanaf 1750. Mede aanleiding voor de manifestatie vormt het 50-jarig bestaan van de Ottema-Kingma Stichting.
Presentaties
De succesvolle geschiedenis van het Friese aardewerk begint rond 1600 en duurt al ruim vier eeuwen. De eerste bakkerijen van schotels en tegels staan in Harlingen. Later verspreidt de productie zich naar nabijgelegen plaatsen als Bolsward en Makkum. De relatief grote, geïndustrialiseerde Friese fabrieken produceren enorme hoeveelheden tegels, schotels en borden.
In Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen gaat het voornamelijk om de tegelproductie en het begin van het sieraardewerk en de schotels in de fabrieken in de 17de eeuw in Harlingen. Het productieproces staat hier centraal. Ook is er aandacht voor Harlinger producten van rond 1900, zoals de Jugendstil-tableaus.
Het Fries Museum in Leeuwarden brengt een overzicht van de producten uit de bloeiperiode, die loopt van 1700 tot circa 1870. Het accent ligt op de topstukken: tegels, schotels en stukken sieraardewerk uit de 18de en 19de eeuw uit Makkum, Bolsward en Harlingen. Deze voorwerpen worden vergeleken met enkele stukken Delfts aardewerk om aan te geven waar de verschillen liggen. Bijzondere aandacht in de presentatie is er voor het vakmanschap van de schilders die het aardewerk zo fraai versierden.
De tentoonstelling in Tresoar is gewijd aan de productie van aardewerk in Makkum. Tresoar beheert het oude archief van Koninklijke Tichelaar, het oudste bedrijf van Nederland, en heeft ook archieven van andere Makkumer fabrikanten. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de productie van 1868 tot heden, de fabrikantenfamilie Tichelaar en hun verwanten, de fabriek, het bedrijfsarchief en de collectie sponsen. In het Princessehof Leeuwarden, nationaal keramiekmuseum, is loodglazuur-aardewerk te zien, gebruiksaardewerk van Friese makelij ook wel 'pottengoed' genoemd, dat tussen 1750 en 1950 is vervaardigd. Het gaat om aardewerk voor huishoudelijk gebruik dat in enorme hoeveelheden is vervaardigd. De variatie in vorm en decor, evenals de toepassingen - het vergiet, po's, melk- en roompotten, comforts, kinderserviezen en spaarpotten - is verrassend groot. Er worden ruim vijfhonderd objecten getoond.
Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek laat een weelde aan tegels en tegeltableaus met scheepsafbeeldingen zien. Het museum koestert in eigen bezit (en expositie) maar liefst 45 tableaus met scheepsafbeeldingen uit drie eeuwen. In de tentoonstelling worden uit museale en particuliere collecties ook nog eens twintig tableaus ten toon gesteld.
In het Harlinger Aardewerk Museum bevindt zich een particuliere collectie Fries aardewerk die sinds 1960 is bijeengebracht. De collectie omvat Fries tinglazuur aardewerk en majolica uit Harlingen, Makkum en Bolsward, en geeft een goed en vrij compleet beeld van deze productie in de periode 1600 - 1925. Daarnaast is nog een collectie Fries kerfsnee aardewerk aanwezig, dat gemaakt is in Workum, Lemmer en Sneek.
De manifestatie '400 jaar Fries Aardewerk - steengoed!' is mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen en stichtingen.