Gemeente Hoorn


Westfriesland on Wheels 19 juni: toertocht voor skeeleraars, wheelers en handbikers

Persbericht d.d.: 3 juni 2005

Op zondag 19 juni vindt voor de zesde keer Westfriesland on Wheels plaats. Deze recreatieve toertocht kan met skeelers, in-line skates, handbikes en wheelers worden gereden over een vrijwel volledig geasfalteerd parcours. Het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn organiseert de tocht in samenwerking met de Schaatstrainingsgroep Hoorn. Door de positieve reacties uit voorgaande jaren zal Westfriesland on Wheels in 2005 wederom uit twee edities bestaan: één op zondag 19 juni en één op zondag 11 september.

Op 19 juni gaat in Hoorn de eerste editie van start. De route loopt door de prachtige Westfriese dorpen, Bobeldijk, Zuidermeer, Zandwerven, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wadway en Wognum. Een route over fietspaden, landwegen en dijkjes, langs de molens bij de Lage Hoek en over de Wipbruglaan. Tijdens de vijf voorgaande jaren reden honderden enthousiastelingen mee.
Er is keus uit drie afstanden: 10, 20 en 40 kilometer. De kortste afstand is speciaal voor ouders die samen met hun kinderen een ronde willen afleggen. Kinderen tot 12 jaar kunnen alleen onder begeleiding mee doen. De 20- en de 40-kilometertocht vormen een mooie uitdaging voor de wheelers, handbikers skeeleraars en fietsers.

Wheelers en handbikers kunnen dit jaar voor de vierde maal meedoen aan Westfriesland on Wheels. Wheelers zijn mensen die zich voortbewegen door middel van een race-rolstoel (wheeler). Handbiken is eigenlijk fietsen met je handen. Juist voor mensen met een lichamelijke of chronische beperking is een handbike een ideaal hulpmiddel voor vervoer, therapie, fitness, recreatie en sport.

INSCHRIJVING EN START 19 JUNI 2005
Op zondag 19 juni zal er worden gestart vanaf de wielerbaan aan de Holenweg (naast zwembad De Waterhoorn.) Dit complex is goed bereikbaar en biedt voldoende parkeermogelijkheden. De deelnemers kunnen zich vanaf 10.00 uur inschrijven in het clubgebouw van de HRTC, (Holenweg 14d), waarna ze om 11.00 uur van start gaan. Het is een vrije tocht, zodat de deelnemers de afstand in eigen tempo kunnen volbrengen. Het inschrijfgeld is tot 16 jaar EUR 5,00 en vanaf 16 jaar EUR 7,00. Zoals bij een schaatstocht zijn langs het parcours koek-en-zopies. Bij deze posten kan men ook de stempelkaart laten afstempelen. Na de finish kan iedereen gezellig nagenieten in de kantine van de HRTC of onder de tent op het middenterrein.

VEILIGHEID
De organisatie wil het risico voor de deelnemers zo veel mogelijk beperken. Het dragen van een valhelm is dan ook verplicht. Voor mensen die zelf geen helm hebben, zijn helmen te huur voor EUR 1,00 in combinatie met een borg van EUR 20.00 of een geldig identiteitsbewijs. Op belangrijke kruisingen, splitsingen en onoverzichtelijke punten staan verkeersregelaars. De ijsverenigingen in de regio, de STG Hoorn en de ijsvereniging Bobeldijk, Spierdijk, Obdam en Wognum zorgen voor de vrijwilligers die assisteren bij de start en de finish en als verkeersregelaars. Afgezien van alle mogelijke voorzieningen om de veiligheidsrisico's van de deelnemers tot het minimum te beperken, geschiedt het verrijden van de toertocht geheel op eigen risico. Voor de 40-kilometertocht moeten de deelnemers minimaal 14 jaar zijn; voor de andere afstanden geldt geen minimumleeftijd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn op het telefoonnummer 0229 259450 of kijk op de website www.westfrieslandonwheels.nl en www.sportopbouwwerkhoorn.nl
---