Gemeente IJsselstein


Verborgen kamer Kasteeltoren geopend
maandag, 13 juni 2005 - 13:53 CET

Op zondag 19 juni vinden in de Kasteeltoren specifieke rondleidingen plaats met aandacht voor de restauraties en een kijkje boven de torenkamer.

Kinderen verkleed als kasteelbewoners Deze ruimte is gewoonlijk niet toegankelijk voor bezoekers. De rondleidingen op 19 juni starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Het kasteel van IJsselstein is in 1888 (op de kasteeltoren na) afgebroken. Sindsdien is de toren meerdere malen gerestaureerd. Tijdens deze restauraties zijn onder andere de schoorsteen en de gevangenis in de toren geplaatst en heeft de toren een nieuw dak gekregen.
In de Kasteeltoren is de tentoonstelling Steyn aan de Ysel ingericht en beelden acteurs spannende en ontroerende verhalen uit in de torenkamer. Kinderen kunnen zich tot ridder of jonkvrouw laten slaan of een vleermuizen-speurtocht volgen. In de kasteeltuin staan riddertenten met Middeleeuwse spellen uit de tijd van Brueghel en groeisculpturen (wilgenhout) van de kunstenaars Johan Sietzema en Jan van Schaik.
Op eerste zaterdagen van de maand zijn er voor kinderen ook speciale rondleidingen waarbij jeugdige ridders en jonkvrouwen een spannende ontdekkingstocht door de toren maken onder begeleiding van een kasteelbewoner (zaterdag 2 juli, zaterdag 6 augustus, zaterdag 3 september en zaterdag 1 oktober). Deze zomer staan bij de Kasteeltoren meer activiteiten op het programma, zoals een ambachtenmarkt, Provinciaal Museumweekend en activiteiten tijdens de Open Monumentendag (10 september). Meer informatie is te vinden op www.kasteeltoren.nl.

Reizende tentoonstelling
Behalve de zomertentoonstelling Het onzichtbare kasteel is tevens t/m zondag 3 juli de reizende tentoonstelling Kastelen: Ankers en Identiteit van de Nederlandse Kastelenstichting in Stadsmuseum IJsselstein te bezichtigen. Deze tentoonstelling toont 17e en 18e eeuwse tekeningen van onder andere Abraham Rademaker (1676-1735) en fotos van eind 19e eeuw tot heden.
De tentoonstelling sluit aan op de zomertentoonstelling (t/m 21 augustus) van Stadsmuseum IJsselstein. De tentoonstellingsruimte in het museum is hiertoe omgetoverd tot de zaal van het IJsselsteinse kasteel, zoals het er mogelijk uitzag in 1886. De geschiedenis van het Kasteel IJsselstein wordt weergegeven aan de hand van originele tekeningen uit de 17e en 18e eeuw. In de tentoonstelling zijn o.m. tekeningen van Jan de Beijer, Cornelis Pronk en Roelant Roghman te bezichtigen. Het voormalige kasteel IJsselstein is virtueel zichtbaar gemaakt door multimediakunstenaars. Bezoekers kunnen het kasteel bekijken alsof het nooit is verdwenen!
Kasteeltoren Er wordt aandacht besteed aan het waarom van het slopen van het kasteel IJsselstein, maar ook aan kastelen als Kasteel Plettenburg (Nieuwegein) dat plaats moest maken voor Fort Jutphaas of Kasteel Kronenburg (Loenen) dat uit woede werd afgebroken omdat de kasteelheer niet tot burgemeester werd gekozen. Ook voor kinderen worden waargebeurde, spannende verhalen over het kasteel op bijzondere manier verteld.
Informatie over Stadsmuseum IJsselstein, de vaste tentoonstelling en doorlopend programma voor kinderen vindt men op www.stadsmuseum.nl.

Meer informatie over de tentoonstelling 'Het onzichtbare kasteel'

Stadsmuseum
Stadsmuseum IJsselstein (Walkade 2) is geopend van dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur.
Kasteeltoren IJsselstein (Kronenburgplantsoen 9) t/m 2 oktober elke zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur: Beleef de Middeleeuwen. Combinatiekaartjes Kasteeltoren, Stadsmuseum en vaartochten door Stadsgracht zijn mogelijk.