Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa: eenhoud in verscheidenheid (19/06/05)

De oproep van N-VA aan de Europese regeringsleiders en staatshoofden om daadkracht te tonen op de junitop, na de mislukking van de referenda over de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk, is blijkbaar in dovemansoren gevallen. Op de ratificatie van het constitutioneel verdrag in de lidstaten wordt geen einddatum meer gesteld en een akkoord over de meerjarenbegroting is verder weg dan ooit.

Nochtans had het Europees parlement tijdens haar junizitting in Straatsburg, een goede aanzet tot een compromis over de meerjarenbegroting met de Europese Raad, goedgekeurd. De wijze waarop de regeringsleiders van sommige oude lidstaten zich hulden in individualisme en egoisme, tart elke verbeelding. Zij zijn de Europese droom van samenwerking allang kwijt, profilering en versterking van hun binnenlandse positie is hun enige drijfveer. Dit terugplooien op eigen kortetermijnbelangen, zet niet alleen alle verworvenheden uit het verleden maar ook de concurrentiepositie van Europa op de helling.

Landen of politieke leiders met de vinger wijzen is zinloos, dit brengt immers geen aarde aan de dijk. De grootste dupe zijn in de eerste plaats de tien nieuwe landen.
Aan hen wordt immers gevraagd om zo snel mogelijk alle Europese wetgeving te implementeren en zich te ontwikkelen tot op het niveau van de anderen. Met welke middelen moeten zij dit doen? Welke vooruitzichten hebben zij nog op enige solidariteit? Ik bezocht net met een Europese delegatie Litouwen en Polen, op vlak van milieu en infrastructuur lopen zij nog mijlen achterop. Nochtans is hulp en ondersteuning ter plekke de enige manier om de vrees en de onzekerheid bij onze bevolking voor een groot stuk weg te nemen.

Het wordt tijd toe te geven dat ongebreidelde uitbreiding in plaats van een verdere verdieping, een foute aanpak was. Nu nog steeds de deur openzetten voor nieuwe toetredingen, zonder een akkoord over de financiele perspectieven én de institutionele organisatie, is misdadig.

De N-VA wil het debat over Europa aangaan, over de grote basisprincipes (opbouw van onderuit, subsidiariteit, maximale betrokkenheid van de bevolking) maar ook over haar grenzen. Europa: eenheid in verscheidenheid blijft meer dan ooit de opdracht!

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, Europees parlementslid en ondervoorzitter N-VA

Meer informatie:
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: frieda.brepoels@n-va.be
Url: www.friedabrepoels.be