Socialistische Partij

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Haagse Schiphollobby bevestigd

19-06-2005 * In diverse media is de afgelopen week aandacht besteed aan projectontwikkelaar Chipshol. Het bouwverbod wat Chipshol opgelegd kreeg voor het Groenenbergterrein bij Schiphol blijkt onterecht te zijn. De SP vindt dat overheden wel erg veel handelen naar de wensen van Schiphol wat tegen de bouwplannen van Chipshol is. De provincie is in 2004 al veroordeeld voor onrechtmatig handelen tegenover Chipshol.

Chipshol mocht niet bouwen op het Groenenbergterrein omdat bebouwing het radar van/voor het vliegverkeer in de war zou sturen. Uit recent onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) en Aviation Technology Nederland (ATN) blijkt dat dit niet waar is. Het bouwverbod had nooit mogen worden bekrachtigd door de staatssecretaris.

Inmiddels heeft het Ministerie V&W een commissie ingesteld die de staatssecretaris moet adviseren bij de nieuwe ontwikkelingen. In die commissie heeft ook gedeputeerde Schipper zitting genomen. De SP vindt dat op zijn zachtst gezegd curieus. Schipper is als lid van het provinciebestuur immers partij in dezen, daar de provincie eerder door de rechtbank is veroordeeld tot het betalen van percentages van schadeclaims van Chipshol richting (onder andere) Schiphol.

De SP wil weten waarom de gedeputeerde zijn toetreding tot deze adviescommissie niet heeft gemeld aan de Staten. Verder vindt de SP dat de gedeputeerde de staatssecretaris geen rugdekking moet geven. Er is, zo blijkt nu, jaren lang een Schiphollobby bezig geweest die elke voor Schiphol nadelige ontwikkeling torpedeerde. Het is belangrijk dat een en ander wordt toegegeven. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.
Zie ook:
* Schriftelijke vragen over bouwverbod Chipshol * SP stelt vragen over de miljoenenclaim van Chipshol * SP wil vertrek gedeputeerde Meijdam Zie het origineel