PERSBERICHT - 2005-06-19

Nieuws in Advanced Traveller Magazine:

Vertragingen nemen weer toe

Verschil met Europa
Zowel binnen Europa als op Schiphol nam het aandeel vertraagde vluchten naar Europese bestemmingen voor het eerst sinds jaren weer toe. Die conclusie kan worden getrokken uit de jaarverslagen van zowel Schiphol als de Association of European Airlines (AEA). Op de luchthaven van Amsterdam steeg het percentage (met meer dan een kwartier) vertraagde vluchten van 23,7 in 2003 naar 27,4 in 2004. Binnen heel Europa lag het aandeel vertraagde vluchten lager, maar het steeg ook: van 19,1 naar 19,5 procent. Het verschil van zon acht procent tussen alle luchthavens van Europa en Amsterdam komt vooral door de aard van Schiphol als overstapluchthaven met zn zes pieken per dag.

Zürich meest vertraagd
Van alle vluchten binnen Europa heeft de lijn Amsterdam-Zürich het meeste te lijden van vertragingen. Uit gegevens van het Central Officie voor Delay Analysis van Eurocontrol die de redactie raadpleegde, blijkt dat vorig jaar bijna de helft van de 3.847 vluchten op deze route met meer dan een kwartier vertraagd was. Nader onderzoek leert dat op de tweede en derde plaats van meest vertraagde stedenparen staan: Parijs-Zürich en Londen-Zürich. De website van de Zwitserse luchthaven heeft daar wel een verklaring voor. Vliegtuigen die op weg naar Zürich-Kloten over Duitsland moeten vliegen, worden daar belemmerd door de nationale verkeersleiding.

Zomer en winter
Uit een overzicht van de punctualiteitcijfers per maand van Schiphol blijkt dat er de laatste twee maanden van vorig jaar en de eerste twee maanden van 2005 minder vertragingen voorkwamen. Maar de hevige sneeuwval van maart van dit jaar zet de luchthaven weer op achterstand t.o.v. 2004. De pieken in vertragingen zijn s winters vooral het gevolg van het weer en in de zomer is de drukte de belangrijkste oorzaak.

Oorzaak vaker bij airline
Overigens lag vorig jaar lag voor het eerst de oorzaak voor meer dan de helft van de vertragingen bij de luchtvaartmaatschappijen. Die conclusie trekt de redactie van Advanced Traveller Magazine na bestudering van de analyses van Eurocontrols CODA. Die 51 procent was een stuk hoger dan het aandeel van 41 procent waarvoor de airlines in 2000 nog verantwoordelijk waren. Het gaat dan vooral om de afhandeling van passagiers, bagage, vracht en post en natuurlijk het hele technische en operationele afhandelingproces.

Vijftien miljoen minuten
De vereniging van luchtvaartmaatschappijen IATA heeft uitgerekend dat vertragingen binnen Europa jaarlijks zon 1,3 miljard euro kosten. Dat komt o.m. doordat elk jaar vliegtuigen bij elkaar vijftien miljoen minuten te lang in het luchtruim hangen. Geselecteerde bedrijven en instellingen zijn eerder dit jaar uitgenodigd om een opzet voor een overkoepelend Air Traffic Management systeem Single European Sky in te dienen.

Schiphol-Rijk, 16 juni 2005

Voor de redactie: de bijgevoegde grafiek mag vrij worden overgenomen onder bronvermelding: PaiR/Advanced Traveller Magazine. Voor nadere informatie over Advanced Traveller Magazine en ATP, The Advanced Travel Partner, kunt u terecht bij Rianne van den Berg: telefoon: 020-2011366 en e-mail: r.vdberg@atp.nl .