Ingezonden persbericht


Published: 09:00 09.03.2005 GMT+1 /HUGIN /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

Van Lanschot senior cup: Topgolf voor golfers met een track record

Nationaal kampioenschap voor senior professionals
Gastheer is Golfclub De Dommel in St Michielsgestel Pro-am op zondag 19 juni; senior cup op maandag 20 juni
Deelname van Jan Dorrestein en andere bekende pro's

F. van Lanschot Bankiers is de komende drie jaar hoofdsponsor van het nationaal kampioenschap voor senior golfprofessionals, de Van Lanschot Senior Cup. Dit 'officieuze' kampioenschap wordt 20 juni gespeeld op de baan van Golfclub De Dommel in St Michielsgestel. Topgolfer Jan Dorrestein won de cup in 2004. Dinsdag 8 maart is het contract voor de 'senior cup' getekend door Golfclub De Dommel, de Professional Golf Association en Van Lanschot.

"Het idee om ook voor oudere topgolfers een kampioenschap te organiseren is 16 jaar geleden ontstaan. Je moet het zien als een hommage aan oudere spelers voor wie de omstandigheden en beloning destijds totaal anders waren. Het kampioenschap is inmiddels uitgegroeid tot een alom gerespecteerd golfevenement waar op het scherpst van de snede wordt gespeeld", zegt de bedenker van de seniorcup Ton Enthoven. De organisatie van de voormalige Baumler Cup is inmiddels overgedragen aan Golfclub De Dommel. Voor de Van Lanschot Senior Cup, zoals het kampioenschap nu heet, worden voormalige professionals boven de 50 jaar uitgenodigd. Bekende namen zijn Tom O'Mahoney, Rita Comstock, Jan Dorrestein, Martien Groenendaal en André van Pinxten. Sommigen van hen zijn nu nog actief als 'teaching pro's'.

Frans Spits, voorzitter van Golfclub De Dommel, Frank Kirsten, voorzitter van de Professional Golf Association (PGA) en Peter Zwart, lid Raad van Bestuur van Van Lanschot, tekenden op 8 maart het contract voor de Van Lanschot Senior Cup. Hiermee is Van Lanschot voor de komende drie jaar hoofdsponsor van dit unieke golfevenement.

Pro-am: zondag 19 juni
Voorafgaand aan het kampioenschap - op zondag 19 juni - wordt een Pro-am gespeeld met senior pro's, relaties van Van Lanschot en leden van De Dommel. Voor de spelers is dit een unieke gelegenheid zich te meten met de toppers-van-toen. De wedstrijd wordt gespeeld door 18 flights met als spelvorm Texas Scramble (stableford) en heeft een informeel karakter. De maximale handicap is 30.

Van Lanschot Senior Cup: maandag 20 juni
De Pro-am dient als voorafje, want op het hoofdmenu staat de Van Lanschot Senior Cup. Dit 'officieuze' nationaal kampioenschap voor senior professionals wordt al weer voor de 16de keer gehouden. De wedstrijd staat onder leiding van de organiserende Golfclub De Dommel, bijgestaan door de Professional Golf Association (PGA). De wedstrijd telt mee voor de PGA 'order of merit'. De winnaar krijgt een, bijna honderd jaar oude, zilveren beker. Topgolfer Jan Dorrestein (59) won deze cup in 2002, 2003 en 2004 en daarvoor ook al van 1995 tot en met 1998. Zijn broer Kees was in 1999 de beste. Robbie Richards en Cecil Brown werden vorig jaar tweede en derde. Bij de Super Senior trofee - voor spelers boven de 60 - won John Too (78). Ook voor de eerste editie van de Van Lanschot Senior Cup is Jan Dorrestein weer de favoriet.

Geschiedenis van Golfclub De Dommel
Golfclub De Dommel is in 1928 opgericht in het Brabantse St Michielsgestel, nabij 's-Hertogenbosch. Het is een van de oudste golfbanen van Nederland. De 12 holes par 70-baan is aangelegd op landgoed Zegenwerp. Initiatiefnemer was C.G.J. (Kees) van Lanschot (1897-1953), telg van het bankiersgeslacht; J.M.G. (Jan) van Lanschot (1900-1983) was erevoorzitter. De club telt inmiddels zo'n 550 leden. Bekende topgolfers en pro's uit de 'eigen kweek' van De Dommel zijn Piet Witte (1929-1962) en Martien Groenendaal (1962-1997). Zij wonnen beiden meerdere keren het Nederlands Profkampioenschap. W.Ch.J.M. (Bib) van Lanschot (1914-2003) was een goede leerling van Piet Witte; de bankfirmant won in 1953 het Nationaal Amateur Kampioenschap.

Van Lanschot en golf: Maarten Lafeber en Van Lanschot Masters F. van Lanschot Bankiers is hoofdsponsor van Nederlands beste golfer, Maarten Lafeber. De bank is initiatiefnemer en organisator van Van Lanschot Masters 2005. Dit unieke golf-evenement voor relaties, business partners en goede doelen wordt gehouden op 11, 12 en 13 september.

(foto's)

Frans Spits, voorzitter van Golfclub De Dommel (links), Ton Enthoven, initiatiefnemer van de senior cup, Frank Kirsten, voorzitter van de Professional Golf Association (PGA) en Peter Zwart, lid Raad van Bestuur van Van Lanschot, tekenden op 8 maart het contract voor de Van Lanschot Senior Cup.

Jan Dorrestein won in 2004 het nationaal kampioenschap voor senior professionals op de baan van Golfclub De Dommel in St Michielsgestel. F. van Lanschot Bankiers is de komende vijf jaar hoofdsponsor van de Van Lanschot Senior Cup (foto: Freek Zieck).

Golfclub De Dommel is in 1928 opgericht door C.G.J. (Kees) van Lanschot. De par 70-baan telt 12 holes. (foto's vrij van copyright: Fotopersbureau Dijkstra. De foto's worden u per e-mail toegestuurd of kunnen worden opgevraagd. Telefoon +31 (0) 297- 566 883)

's-Hertogenbosch, 9 maart 2004

Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen:

PERSBERICHT (PDF)

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

*****

Golfclub De Dommel: A.B.V. Burgers, bestuurslid. Telefoon +31 (0)6 53 57 36 04.

Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 33 50; mobiel +31 (0)6 53 67 36 87; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.com