Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 juni 2005, no. 136

Unieke wielerkoers op wereldniveau

ProTour en de bereikbaarheid van Eindhoven, Best en Helmond

Op zondag 19 juni rijden de beste wielrenners ter wereld in een ploegentijdrit door Eindhoven, Helmond en Best. Dan start de unieke ProTour Eindhoven Team Time Trial. De drie gemeenten maken het samen mogelijk dat wereldbekende ploegen als T-mobile, Discovery Channel en Rabobank aan de start verschijnen.
Start en finish zijn op het Stadhuisplein in Eindhoven. Om de veiligheid van de rijders te garanderen, zijn de straten van het parcours geheel afgesloten voor al het verkeer. Er zijn diverse omleidingen.

De route van het parcours van de ProTour Eindhoven Ploegentijdrit loopt dwars door Eindhoven heen. Het snijdt Eindhoven als het ware in twee stukken: het noordoosten en het zuidwesten en zuiden. Rechtstreeks autoverkeer tussen deze twee delen van Eindhoven is op 19 juni niet mogelijk tussen 08.15 uur en ca.17.00 uur. Dé omleidingroute voor al het verkeer tussen het noordoosten en zuidwesten en zuiden is de snelweg (A58 / A2) die om Eindhoven heen loopt. Alle op- en afritten van de snelweg zijn toegankelijk. De route naar en van de snelweg in het noordoosten van Eindhoven loopt via de John F. Kennedylaan. In het zuidwesten van Eindhoven zijn meerdere toegangsmogelijkheden naar en van de snelweg. Uiteraard staan op 19 juni langs de rijkswegen en in Eindhoven omleidingsborden waarop aangegeven staat hoe wel van noord naar zuid (of omgekeerd) gereisd kan worden. De routes naar de ziekenhuizen in Eindhoven worden speciaal vermeld op de omleidingborden.

Autoverkeer in Best
Vanuit Eindhoven komen de wielrenners via de Boschdijk Best binnen. Op de Eindhovenseweg-Zuid rijden ze tot de kruising met de Willem de Zwijgerweg, waar ze keren en dezelfde route weer terug naar Eindhoven rijden. Dit betekent voor het autoverkeer in Best dat de Eindhovenseweg-Zuid en de Boschdijk afgesloten zijn. De A2 is daarom niet bereikbaar via de Eindhovenseweg-Zuid (afrit 28) en autoverkeer naar en van Eindhoven is niet mogelijk via de Boschdijk.

Autoverkeer in Helmond
De renners krijgen alle ruimte tussen Eindhoven en Helmond, namelijk de N270. Dit heeft tot gevolg dat het autoverkeer tussen Helmond en Eindhoven omgeleid wordt. Omdat Eindhoven op 19 juni min of meer in twee stukken gesplitst is, is de omleidingroute afhankelijk van de eindbestemming/vertrekpunt in Eindhoven. Vanuit het noordoosten van Eindhoven loopt de omleiding via de Sterrenlaan, Nuenen, Stiphout naar Helmond.
Vanuit het zuidwesten en zuiden van Eindhoven kan het autoverkeer via de snelweg (A67) of via Geldrop en Mierlo naar Helmond en terug. In Helmond zelf is een aantal straten afgesloten omdat de renners rijden tot het keerpunt op de kruising Kasteeltraverse / Molenstraat. Het autoverkeer tussen Noord en Zuid in het westelijke deel van Helmond moet een stukje om rijden. Ook in Helmond is de omleiding met borden aangegeven, met een specifieke vermelding voor de route naar het Elkerliek ziekenhuis.

Openbaar vervoer
Zowel de trein als de bussen blijven rijden. Busstation Neckerspoel in Eindhoven voor de bussen uit het noordoosten is niet op de normale wijze bereikbaar. De BBA en Hermens zorgen daarom voor een tijdelijke halte aan de Kennedylaan, hoek Vincent van de Heuvellaan. Via deze extra halte worden de reizigers, met speciaal vervoer, van en naar busstation Neckerspoel en het NS-station gebracht. Daarvoor kan extra reistijd nodig zijn. Het trein- of busstation in Eindhoven is alleen bereikbaar vanuit het zuiden, via de Nachtegaallaan Parklaan - Fuutlaan en Stationsweg.

Te voet en op de fiets
Voetganger en fietsers kunnen overal komen op 19 juni. Bij de belangrijkste kruisingen in het parcours kan men, onder politiebegeleiding, oversteken.

De volgende straten zijn op 19 juni van 08.15 tot ca. 17.00 uur afgesloten:
De straten van het parcours (zie kaartje):
Stadhuisplein, Wal, Keizersgracht, Boschdijktunnel, Fellenoord, Prof. Dr. Dorgelolaan, Eisenhowerlaan, N270 (weg naar Helmond), Europaweg, Kasteeltraverse (keerpunt bij kruising Zuid Koninginnewal), Veldm. Montgomerylaan, Winston Churchilllaan, Huizingalaan, Marathonloop, Boschdijk, Eindhovenseweg-Zuid (Best), keerpunt bij kruising Willem de Zwijgerweg.

Overige straten:
John F. Kennedylaan van Fellenoord tot Den Dolech Onze Lieve Vrouwestraat
Insulindelaan van John F. Kennedylaan tot Insulindeplein (Berenkuil) Insulindeplein (Berenkuil)
Vestdijk van Bleekstraat tot Fellenoord (wel voor bussen toegankelijk) Bilderdijklaan, van Paradijslaan tot Geldropseweg P. Czn Hooftlaan van Stratumsedijk tot Wal
Jan Smitzlaan van Elzentlaan tot Stratumsedijk
Tesselschadelaan

De volgende straten zijn op 18 en19 juni de gehele dag afgesloten: Stadhuisplein en Wal

Daarnaast wordt op zaterdag 18 juni de Ster Electrotour verreden. De finish van deze wedstrijd vindt plaats op het Stadhuisplein. Daarom zijn op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur de volgende straten afgesloten: Boschdijktunnel, Emmasingel, Keizersgracht.

Voor informatie omtrent de bereikbaarheid op 19 juni is een speciaal informatienummer geopend: (040) 238 29 30. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Daarnaast is alle informatie terug te vinden op www.pro-tour.nl

© 2005 Gemeente Eindhoven