Ingezonden persbericht

Bisschop v. Luyn neemt deel aan 76ste Delftse Maria van Jesse ommegang

DELFT, 20050531 -- Op zondag 19 juni wordt de jaarlijkse traditionele Maria van Jesse ommegang gehouden. Het gelijknamige Gilde houdt deze traditie in stand naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing die in 1327 plaatvond in de Oude Kerk. De ommegang begint in de Sint Hippolytuskapel aan de Oude Delft 118 om 9.45 en voert naar de onlangs gerestaureerde Maria van Jessekerk aan de Burgwal waar aansluitend een lichtprocessie wordt gehouden gevolgd door een pontificale Heilige Mis met de Rotterdamse bisschop als hoofdcelebrant.


Blinde Haagse vrouw
In 1327 kreeg ene Machteld, een vrouw uit Den Haag die al jaren blind was, opdracht in een droom om naar Delft te gaan om daar te bidden bij het Maria van Jessebeeld in de Oude Kerk die toen nog een katholieke kerk was.
Terwijl de vrouw zat te bidden werd tegelijkertijd elders in de kerk een Mis opgedragen en het was tijdens het hoogtepunt van de viering dat de vrouw plotseling weer kon zien.

Spontane processie
De aanwezigen in de kerk waren getuige van het gebeurde en hielden spontaan een processie ter ere van Maria. De notabelen van de stad verklaarden in een akte dat zolang de stad zou bestaan er jaarlijks een ommegang zou worden gehouden op de eerste zondag na de feestdag van Sint Olof

Lourdeseffect
De gebeurtenis werd al snel bekend en vanuit heel europa kwamen pelgrims naar Delft waardoor Delft uitgroeide tot een Europese bedevaartsplaats van allure. Vele duizenden bezochten Delft en vereerden de stad en het miraculeuze beeld met een bezoek.

Beeldenstorm
In 1572 kwam er een eind aan de traditie vanwege de beeldenstorm. Het oorspronkelijke beeld ging verloren en ook aan de processies kwam abrupt een einde.

Studenten van Virgiel
Het duurde tot 1929 tot een Delftse student van Virgiel de moed opbracht om de traditie weer nieuw leven in te blazen.
Sinds 1929 is de ommegang, met uitzondering van het oorlogsjaar 1940, ieder jaar gehouden. In 1939 werd een beeld dat sterke gelijkenis vertoont met het oorspronkelijke exemplaar aangeschaft.
Nog altijd nemen veel mensen deel aan deze ommegang. Het is niet langer een uitbundige processie zoals die in Brabant en Limburg nog worden gehouden maar een stille meditatieve gebedstocht door de straten van Delft.
Het bestuur van Virgiel is nog altijd verbonden met de ommegang waaraan jaarlijks een paar honderd mensen deelnemen.

Lichtprocessie
De ommegang eindigt met een lichtprocessie in de Maria van Jessekerk en wordt gevolgd door een pontificale H.Mis waarin Mgr A.H. van Luyn, s.d.b. voorgaat samen met pater B. ten Berge, s.j.
De Mis wordt opgeluisterd door alle koren van de kerk die Latijnse en Nederlandse Maria liederen ten gehore zullen brengen.




Ingezonden persbericht