TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-06-2005

Televisie
DE TWEELINGTEST
Uitzending zondag 19 juni
Nederland 2 - 20.47 uur

DE TWEELINGTEST MEET TELEPATHIE
BIJ EENEIIGE TWEELINGEN

Bestaat telepathie bij eeneiige tweelingen? Wetenschappelijk gezien is het een zeer omstreden onderwerp, maar het populaire TROS-programma DE TWEELINGTEST heeft een unieke poging gedaan om deze krachten bij de zeven overgebleven broers en zussen te meten. Juryvoorzitter professor Bob Vlietinck, zelf toonaangevend tweelingonderzoeker, spreekt van een 'primeur'. Volgens hem geven de testresultaten genoeg aanleiding voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar telepathie bij tweelingen. Uit de test, die zondag 19 juni te zien is, blijkt dat bij een aantal tweelingen aantoonbare metingen zijn gedaan van telepathie.

De test, uitgevoerd door neuropsycholoog Daniëlle Matto, is uitgegaan van het gegeven dat angst de sterkst meetbare emotie is. Eén tweelinghelft is geconfronteerd met een aantal angstwekkende dieren (reptielen). Broer of zus werd in een geheel andere ruimte aangesloten op professionele meetapparatuur, terwijl hij of zij geen idee wat er op dat moment met de ander gebeurde. Er is gebruik gemaakt van de zogeheten ProComp, een apparaat dat het stressprofiel van een persoon meet. De sensoren registreerden verschillende metingen als ademhaling, spierspanning (in de schouder), huidgeleiding (zweetpercentage) en handtemperatuur. De uitkomsten zijn zeer bijzonder te noemen...

Zondag 19 juni is de vijfde uitzending van DE TWEELINGTEST. Het programma is in korte tijd ongekend populair geworden. Naar de uitzending van zondag jl. keken maar liefst bijna 1,8 miljoen mensen en had het programma een kijktijdaandeel van 25,6 procent.




TROS