TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-06-2005

Televisie
DE WERELD VAN DOEN
Uitzending zondag 19 juni
Nederland 2 - 23.45 uur

FSC-HOUT CENTRAAL IN LAATSTE AFLEVERING
DE WERELD VAN DOEN

In de laatste aflevering van DE WERELD VAN DOEN van zondag 19 juni staat FSC-hout centraal. Bossen zijn een onmisbare schakel in het natuurlijk evenwicht, zij leveren voedsel en onderdak aan mens en dier. Maar het bos, met name het tropisch regenwoud, wordt al jaren bedreigd door de mens die steeds meer ruimte nodig heeft om bijvoorbeeld gewassen te telen, diverse plantages aan te leggen, maar ook door de houtkap omdat het hout een grote economische waarde vertegenwoordigt.

In veel gevallen gebeurt dat illegaal, onverantwoord en puur uit winstbejag waardoor enorme bossen voorgoed verloren gaan. Diverse milieuorganisaties trokken ten strijde tegen de houthandel en bedrijven die verdacht, illegaal gekapt hout verkochten.

"Kappen met kappen" was het devies. Totdat in 1993 in Canada het Forest Stewardship Council (FSC), vrij vertaald de Raad voor Goed Bosbeheer, werd opgericht. Een internationaal keurmerkorganisatie dat garandeert dat het hout niet illegaal is gekapt en afkomstig is uit een goed beheerd bos. Al snel werd het bedrijf Precious Woods het eerste FSC-gecertificeerde bos van Brazilië.

Een Nederlandse houthandel is inmiddels uitgegroeid tot de grootste importeur van tropisch FSC-hout in Europa. In deze aflevering van DE WERELD VAN DOEN wordt de hele keten gevolgd: van de kap van de bomen in een gecertificeerd bos tot aan de verkoop van de plank via de doe-het-zelf winkel. Hoe gaat de bouw om met FSC en wat moet er nog veranderen?