Gemeente Waterland


Vanaf deze week (week 22) kunt u het bestemmingsplan Broek in Waterland inzien in het gemeentehuis en in de bibliotheek in Broek in Waterland. Daarnaast wordt op maandag 20 juni 2005 van 16.00 tot 20.00 uur in het Broekerhuis een informatiemiddag /-avond georganiseerd (zie bijlage). In het bestemmingsplan staat beschreven waar en wat gebouwd mag worden.

Behouden van karakteristiek karakter
Broek in Waterland heeft een bijzondere, karakteristieke bebouwing en openbare ruimte. Het behoud van dit beschermde stads-en dorpsgezicht is daarom uitgangspunt in het nieuwe bestemmingsplan. Omdat Broek in Waterland ook een nieuwer gedeelte kent, is het bestemmingsplan opgedeeld in twee hoofdgebieden: het gebied binnen het beschermde dorpsgezicht en de directe omgeving (bestemming wonen 1) en het minder karakteristieke deel met de bestaande nieuwbouw en omgeving (bestemming wonen 2). Voor deze twee gebieden zijn specifieke voorschriften opgesteld die bepalen welke bouwmogelijkheden er zijn en voor welke doeleinden de grond (al dan niet met bouwwerken) gebruikt mag worden. Deze voorschriften komen meestal overeen met de bestaande situatie en het huidige gebruik van het perceel.

Wonen
Voor de bestaande bebouwing is in het bestemmingsplan een onderscheid gemaakt tussen de karakteristieke en minder karakteristieke gebieden. Voor de karakteristieke panden en percelen (wonen 1) zijn de uitbreidingsmogelijkheden voor de woningen beperkt maar zijn (mede ter compensatie) de bouwmogelijkheden voor de bijgebouwen ruimer dan in de overige gebieden. In de overige gebieden in Broek in Waterland is, net als in de vergelijkbare nieuwere wijken in de andere kernen, gekozen voor een regeling die meer mogelijkheden biedt dan de huidige bestemmingsplannen. Over twee onderwerpen heeft wel besluitvorming plaatsgevonden maar wordt de verdere uitwerking mede afhankelijk gesteld van het verdere proces. Het gaat daarbij ten eerste om de verruiming van de mogelijkheden voor bebouwing in de zijtuinen en ten tweede om de mogelijkheid om een extra bouwlaag te realiseren bij de woningen aan het Burgemeester Paulplantsoen ter vergroting van het woongenot.

Nieuwe ontwikkelingen
Uit diverse gemeentelijke en regionale volkshuisvestingsonderzoeken en woonvisies is gebleken dat er grote behoefte is aan betaalbare woningbouw in Broek in Waterland. Voor een aantal percelen en gebieden is dan ook naast de huidige bestemming een wijzigingsbevoegdheid (bedrijventerrein aan de Hellingweg en enkele percelen aan de Galggouw en de Van Disweg) of uitwerkingsplicht (seniorencomplex Broekerhaven met daarbij enkele percelen nabij de Draai) opgenomen. Dit heeft als voordeel dat in de toekomst makkelijker kan worden ingesprongen op toekomstige ontwikkelingen. Daarbij is van belang dat de inbreidingslocaties aan de Hellingweg en Broekerhaven/De Draai die in het plan zijn opgenomen absolute prioriteit hebben boven de andere gebieden. Voor de locatie Broekerhaven/De Draai moet de opgenomen uitwerkingsplicht nader geschetst worden ter verduidelijking van de toekomstige ontwikkeling op hoofdlijnen. Deze uitwerking zal nog plaatsvinden.

Inspraakprocedure
Ingevolge artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijk Ordening en de Inspraakverordening van de gemeente Waterland ligt het voorontwerp-bestemmingsplan Broek in Waterland met ingang van vrijdag 3 juni 2005 tot 1 juli 2005 op het gemeentehuis in Monnickendam en in de bibliotheek van Broek in Waterland ter inzage.

Bestemmingsplan inzien
U kunt het voorontwerpbestemmingsplan, op afspraak, tijdens kantooruren in het gemeentehuis inzien en in de bibliotheek als deze geopend is. Gedurende deze periode van 4 weken kan een ieder schriftelijk zijn of haar reactie op het voorontwerp, of delen daarvan, kenbaar maken aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland. Het voorontwerpbestemmingsplan Broek in Waterland betreft een nieuw bestemmingsplan voor de gehele dorpskern van Broek in Waterland, inclusief het beschermde dorpsgezicht en het bedrijventerrein Hellingweg. Voor het dorp zijn thans verouderde bestemmingsplannen van kracht. Het nieuwe bestemmingsplan zal deze oude plannen vervangen en beoogt voor het dorp een actuele en eenduidige planologische regeling te bieden. Verder zijn in dit plan een aantal nieuwe woningbouwlocaties opgenomen.

Bezwaar
Tijdens de bovengenoemde termijn van ter inzage legging kan een ieder in het kader van de inspraakprocedure schriftelijk zijn of haar inspraakreactie kenbaar maken aan burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, postbus 1000, 1140 BA Monnickendam.

Bijlage: informatiemiddag/avond op 20 juni van 16.00 tot 22.00 uur in het Broeker Huis