Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gluren met Google

Google straft de onzorgvuldigheid van tienduizenden Nederlandse websites af met behulp van speciale zoekcommando's. De Amerikaanse zoekmachine diept met doelgerichte zoekacties allerlei vertrouwelijke informatie op. Hoe vertrouwelijk? Oordeel zelf.

'Een fysicus van het Nationaal Instituut voor Kernfysica NIKHEF in Amsterdam laat per ongeluk interne testresultaten achter op het web. Google ontdekt bij de kerngeleerde meer dan dertig interne mappen die niet openbaar horen te zijn. Online staan backupbestanden, inventarislijsten en vertrouwelijke specificaties van apparatuur.'

Computer!Totaal laat in zijn zomernummer (7/8, juli/augustus 2005) zien hoe de meest populaire zoekmachine van internet met behulp van eenvoudige commando's gebruikt kan worden om gegevens boven water te halen die niet voor ieders ogen zijn bestemd.

'Het Nederlandse ministerie van Defensie laat een Engelstalige handleiding rondslingeren op en over de eigen webserver (iPlanet). "Dat had niet mogen gebeuren", zegt een woordvoerder.'

Google schrikt er niet van dat er zoveel vertrouwelijke Nederlandse documenten te vinden zijn. "We indexeren inhoud die online is gezet door een automatisch proces van 'webcrawling' ­ websittes worden bezocht zonder menselijke tussenkomst. Onze 'crawlers' zijn echter niet in staat om te bepalen welke informatie vertrouwelijk is en welke niet", zegt Debby Frost, de Amerikaanse woordvoerder van Google in reactie op dit artikel. Computer!Totaal laat in het artikel ook zien hoe webmasters kunnen voorkomen dat vertrouwelijke informatie via het web openbaar wordt gemaakt.

'Houd deze gegevens vertrouwelijk, meldt een voetbaltrainer aan zijn bestuur nadat hij in een intern rapport zonder enige schaamte vrijwel al zijn spelers belachelijk heeft gemaakt.'

Het zomernummer van Computer!Totaal ligt vanaf maandag 20 juni in de winkels, met zomerkorting: nu voor ¤ 3,50 (in plaats van ¤ 4,95). Klik hier voor een overzicht van alle onderwerpen.

Alle artikelen uit dit nummer, inclusief 'Gluren met Google', zijn ook als PDF tegen geringe vergoeding te downloaden in de Shop op Computer!Totaal.nl.