Leerlingen tegen hervatting van de walvisjacht

16.06.2005 / 15:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Internat. dierenfonds - ifaw

Leerlingen tegen hervatting van de walvisjacht

Op maandag 20 juni a.s. zal het IFAW (International Fund for Animal Welfare) samen met Sea Life Scheveningen op het Plein in Den Haag een actie organiseren om aandacht te vragen voor het lot van de walvissen. Deze actie staat in het kader van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die in de week van 20 t/m 24 juni in Korea bijeenkomt. Een 25 meter lange opblaasbare potvis zal getuige zijn van deze protestactie van bezorgde leerlingen.

Tijdens de 57ste vergadering van het IWC zal er over een mogelijke hervatting van de commerciële walvisjacht gesproken worden. Het IFAW wil met deze actie kenbaar maken dat zij tegen het standpunt van minister Veerman van LNV is. Minister Veerman zegt weliswaar tegen de walvisjacht te zijn, maar is wel bereid concessies doen aan de op walvisjachtbeluste landen, zoals Japan, Noorwegen en IJsland.

Ondanks het moratorium op de walvisjacht bepalen de walvisjagende landen IJsland, Japan en Noorwegen al jaren hun eigen jachtquota. Onder het voorgestelde nieuwe beheerssysteem voor walvissen zullen ze toestemming van de IWC nodig hebben voor vaststelling van de jachtquota. Om toch een voor ieder land acceptabel compromis te bereiken, zullen quota op zijn minst in de buurt van de huidige gejaagde aantallen moeten komen te liggen. Minister Veerman denkt met het Revised Management Scheme (RMS) de huidige ongereguleerde jacht onder controle te krijgen. In de praktijk komt het bepleiten van het RMS echter neer op het legaliseren of gedogen van de huidige jacht. Nederland accepteert en bepleit met het huidige standpunt dus hervatting van de walvisjacht, stelt het IFAW.

Een groot gevaar dat diverse dier- en milieuorganisaties zien, is dat door de hervatting van de walvisjacht nieuwe markten voor walvisvlees ontstaan. De toegenomen vraag naar het vlees zal vervolgens leiden tot meer walvisjacht. Daarnaast is waterdichte controle onmogelijk. Meer en ook illegale jacht is dus een onvermijdelijke consequentie van het RMS.

Honderd leerlingen van de Haagse Rosa basisschool zijn ook van mening dat de walvissen beschermd moeten worden en zijn tegen hervatting van de walvisjacht. Zij zullen op 20 juni tussen 10.00 en 11.00 uur, de dag van de officiële opening van het IWC, met zelfgemaakte spandoeken hun protest laten horen en 'geluid' maken voor de walvissen.

EINDE

Noot aan de redactie:

PERSUITNODIGING
Wij nodigen pers uit om bij deze actie aanwezig te zijn.

Aanvang: 20 juni 2005 10:00 uur
Locatie: Plein, Den Haag (naast opblaasbare walvis)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Yvette Brook, beleidsmedewerker IFAW, tel. 070-335501 of 06-12991703, e-mail: ybrook@ifaw.org

- Danielle de Lange, Communicatie IFAW, tel. 070-3355011, e-mail: ddelange@ifaw.org
- Jacomijn Appeldoorn, Communicatie Sea Life Scheveningen, tel. 070-3542100, e-mail: Jacomijn.Appeldoorn@merlinentertainments.biz

Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te verschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie eis te vinden op www.ifaw.nl.