Gemeente Den Haag

juni 2005
Gouden Koets door Haagse straten (15 juni)

Op maandag 20 juni rolt de Gouden Koets door de straten van Den Haag. Niet, zoals op Prinsjesdag op weg naar de Ridderzaal, maar getrokken door twee paarden naar de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. Daar is de koets gedurende twee maanden te bewonderen op de grote overzichtstentoonstelling "Majesteit !, 25 jaar Koningin Beatrix". De Gouden Koets vertrekt om 10.30 uur vanaf de Koninklijke Stallen aan de Hogewal.

De expositie "Majesteit !, 25 jaar Koningin Beatrix", die wordt georganiseerd door de Stichting de Grote Kerk en de gemeente Den Haag, wordt op woensdag 22 juni om 17.00 uur officieel geopend door Minister-president Jan-Peter Balkenende.

Koningin Beatrix heeft op haar eigen wijze invulling gegeven aan het ambt van vorstin. Na 25 jaar heeft zij 9 kabinetsformaties en circa 1000 wekelijkse gesprekken met de Minister-president achter de rug. Met een schat aan ervaring en deskundigheid als resultaat. Haar persoonlijke invulling van de functie staat in deze expositie centraal. Er worden voorwerpen getoond, die rechtstreeks te maken hebben met de uitoefening van haar koningschap en die niet eerder zijn tentoongesteld, zoals de Akte van Abdicatie waar het allemaal mee begon : koningin Juliana doet afstand van de troon en koningin Beatrix aanvaardt het ambt. Voor het eerst zijn er originele wetten en koninklijke besluiten te zien, die persoonlijk door koningin Beatrix zijn ondertekend. Ook de schrijfset, die altijd voor haar klaar staat wanneer zij een zitting van de Raad van State bijwoont, is op de tentoonstelling te zien. Het Koninklijk Huisarchief heeft voor de expositie onder meer geschenken van staatshoofden zoals Nelson Mandela en Paus
Johannes Paulus II ter beschikking gesteld. Voorts zijn er geloofsbrieven te zien, die nieuwe ambassadeurs moeten overhandigen met handtekeningen van hun eigen staatshoofd, zoals koningin Elizabeth II en Bill Clinton. Ook de galaberline, waarmee ambassadeurs van hun kanselarij worden opgehaald, staat opgesteld.

De Gouden Koets is het stralend middelpunt van de expositie. Zij staat met acht paarden ervoor op een langgerekt podium dat dwars door de kerk heenloopt. Hierop wordt de officiële stoet van Prinsjesdag grootschalig nagebootst, compleet met 10 paarden en 72 gala-uniformen van militaire ere-escortes en lakeien en postiljons.